L’ estrena més destacada de la setmana és ‘Balada de pájaros cantores y serpientes’, preqüela de la franquícia ‘Los juegos del hambre’; trasllat a la gran pantalla de la saga literària de l’ autora Suzanne Collins. Francis Lawrence (director de tres dels quatre films de la saga) repeteix darrera de la càmara en aquesta preqüela que se centra en la joventut del seu dolent, Coriolanus Snow (a la saga original interpretat per Donald Sutherland i ara per Tom Blyth), en la 10a edició dels jocs del títol en que serà el mentor de Lucy Gray Baird (a qui dóna vida Rachel Zegler), la representant del Districte 12. Peter Dinklage, Viola Davis i Hunter Schafer completen l’ estoll de protagonistes.
També made in Hollywood tenim la terrorífica ‘Black Friday’, nou treball del director i guionista Eli Roth. El cineasta converteix el llargmetratge el fals tràiler que va fer pel díptic ‘Grindhouse’, format pels films ‘Planet Terror’ i ‘Death Proof’ dirigits per Robert Rodríguez i Quentin Tarantino respectivament l’ any 2007. L’ acció se situa a Plymouth (Massachusetts) on un assassí en sèrie, inspirat en la Festa d’ Acció de Gràcies, aterroritza la població.
El cinema espanyol és el gran protagonista de la cartellera, acapara bona part de les novetats de la setmana. Arriba la proposta de terror present en la darrera edició del Festival de Sitges ‘La ermita’, segon film de la cineasta Carlota Pereda, després de la seva multipremiada òpera prima Cerdita. La protagonista és Emma (Maia Zaitegi) que percep la presència d’ una nena que porta segles atrapada a l’ ermita del seu poble i llavors intenta convèncer a una falsa medium, Carol (Belén Rueda), perquè l’ ensenyi a comunicar-s’hi. Tenim dos documentals: ‘El latido del cielo’ i ‘Contigo, contigo, y sin mí’. El primer se centra en la figura del beat Carlo Acutis, que es va dedicar a investigar la celebració de miracles arreu del món. El segon està escrit i dirigit per Amaya Villar Navascués i narra les quatre relacions amoroses que han marcat la seva vida. S’ estrenen tres propostes de gènere dramàtic. ’21 Paraíso’ és l’ òpera prima de Néstor Ruiz Medina, també autor del guió coescrit junt amb la parella protagonista: María Lázaro i Fernando Barona, que donen vida a Julia i Mateo respectivament: un parella naturista que viu en una casa feta a partir de contenidors en un entorn completament rural. Una altra òpera prima, ‘Amanece’, en aquest cas de Juan Francisco Viruega, també autor del guió. Aura Garrido i Antonio Araque són, respectivament, Alba i Martín; una parella que fa un viatge cap al sud d’ Espanya. I també ‘Que nadie duerma’, trasllat a la gran pantalla de la novel·la homònima de l’ autor Juan José Millás, escrita i dirigida per Antonio Méndez Esparza. La protagonista és Lucía (Malena Alterio), que quan perd la seva feina com a informàtica decideix donar un nou rumb a la seva vida i es converteix en taxista.
S’ estrenen dos drames de producció europea. L’ holandès ‘Solo queda la danza’ se situa a la dècada dels 70′ a Amsterdam i narra com dues ballarines, Irma i Olga (Roos Englebert i Elaine Meijerink respectivament) intenten destacar en l’ exigent món de la dansa clàssica. Present als festivals de Cannes, Valladolid i Locarno, el britànic ‘El viejo roble’ és la darrera proposta del cineasta Ken Loach. El film narra el negre futur del pub The OldOak, ubicat en un petit poblet del nord d’ Anglaterra que s’ està quedant desert quan els seus habitants abandonen el poble quan es tanquen les mines de la regió.
De casa nostra arriben dues propostes. El thriller ‘Ruta salvatge’ és el darrer treball del cineasta Marc Recha. La protagonista és Ona (a qui dóna vida Montse Germán), una dona que als 50 anys i després d’ una dècada dedicada a la jardineria a la Cerdanya decideix convertir-se en pilot d’ avionetes turístiques. I el drama ‘La imatge permanent’, òpera prima de la cineasta Laura Ferrés, premiada amb l’ Espiga d’ Or a la millor pel·lícula en la darrera edició de la Seminci de Valladolid. El guió narra com una directora de càsting, Carmen (interpretada per María Luengo) està realitzant entrevistes ja que busca persones que vulguin explicar les seves vivències en canviar de ciutat.
Completa les novetats de la setmana la proposta d’ animació espanyola ‘El sueño de la sultana’, òpera prima de la cineasta Isabel Herguera que trasllada a la gran pantalla la novel·la feminista homònima índia, escrita per l’ autor Begum Rokeya Hussein.