L’ estrena més destacada de la setmana és el drama ‘La voz del sol’, òpera prima de la cineasta Carol Polakoff i que és l’ adaptació cinematogràfica de la novel·la homònima d’ Alan Jolis. El guió està protagonitzat per un matrimoni, Maruja i Manolo, que es va exiliar a París després de la Guerra Civil Espanyola i ara es guanyen la vida al servei de l’ ambaixador d’ EEUU a la capital francesa i la seva família: els Jolis. Carmen Machi i Karra Elejalde donen vida a la parella protagonista en el que és el seu quart treball en comú, després d’ Ocho apellidos vascos (2014) i la seva seqüela Ocho apellidos catalanes (2015) i Rumbos (2016).
També de gènere dramàtic tenim diferents propostes de diversa procedència. De la República Dominicana ‘Carajita’ narra la peculiar relació que mantenen una noia de 17 anys, Sara (Cecile Van Welie), i la seva mainadera, Yarisa de 36 (Magnolia Nunez). Presentada en la darrera edició del Festival de Cannes la canadenca ‘Falcom Lake’, òpera prima de l’ actriu Charlotte Le Bon, trasllada a la gran pantalla la novel·la gràfica de Bastien Vives. El film transcorre durant un estiu en un llac de Quebec on passa les vacances Bastien, un adolescent de París, que s’ enamora de Chloé, una noia més gran. De producció espanyola arriben ‘Tregua(s)’ i ‘Érase una vez en Canarias’. La primera, presentada en la darrera edició del Festival de Màlaga, és l’ òpera prima de Mario Hernández, també autor del guió. Salva Reina i Bruna Cusí donen vida, respectivament, a Edu i Ara que són amants des de fa una dècada. Ara cadascú té una relació sèria amb una altra persona però es retroben durant la celebració d’ un festival de cinema. La segona, escrita i dirigida per Armando Ravelo, mostra l’ odissea d’ una noia senegalesa, Nola (interpretada per Diarra Diouf), per arribar a les Illes Canàries per trobar el seu pare a qui mai ha conegut. Escrita i dirigida per Richie Adams, la britànica ‘The road dance’ se situa abans de la Primera Guerra Mundial en un petit poblet de les Illes Hèbrides on viu aillada una jove. Made in Hollywood s’ estrenen ‘Flora y su hijo Max’ i ‘El superviviente de Auschwitz’. La primera, presentada en la darrera edició del Festival de Sundance i escrita i dirigida per John Carney està protagonitzada per la Flora del títol (Eve Hewson) que desbordada pel seu fill adolescent, Max, li compra una guitarra i l’ apunta a classes amb un músic fracassat (a qui dóna vida Joseph Gordon-Levitt). L’ altra és el darrer treball del cineasta Barry Levinson. Ben Foster, Danny De Vito, Vicky Krieps, John Leguizano i Peter Sarsgaard formen l’ estoll d’ intèrprets del film que se centra en el personatge del títol: un boxejador que va sobreviure als camps de concentració i ara intenta tornar al ring. I de França ‘Jeanne du Barry’, dirigida, coescrita i protagonitzada per Maïwenn, que dóna vida al personatge del títol: una jove de classe treballadora que es converteix en la favorita del rei Lluís XV.
S’ estrenen dos documentals musicals. El portugués ‘André Rieu: rodeados de amor’ mostra el concert del músic del títol a la seva ciutat natal: Maastricht. I el ianqui ‘Carlos: The Santana journey’ repassa la trajectòria del músic del títol, guanyador de 10 premis Grammy.
També arriben dues comèdies de factura espanyola: ‘Desmadre incluido’ i ‘Amigos hasta la muerte’. La primera, dirigida per Miguel Martí, narra com una sèrie d’ extravagants personatges es veuen atrapats i obligats a passar una nit junts que desfermarà el caos. La segona, escrita i dirigida per Javier Veiga, està protagonitzada per tres amics de tota la vida (interpretats per Marta Hazas, Mauricio Ochmann i el mateix Veiga) que ho han compartit tot, fins que dos d’ ells li han d’ amagar a l’ altre que està a punt de morir.
Pels més menuts tenim la proposta familiar made in Hollywood ‘Vida perra’, protagonitzada per un gos que en ser abandonat pel seu amo s’ uneix a altres gossos de carrer per venjar-se.
Completa les novetats de la setmana el thriller islandès ‘Operación Napoleón’; adaptació cinematogràfica de la novel·la d’ Arnaldur Indrioason que ha dirigit Óskar Thór Axelsson. La protagonista és una advocada (a qui dóna vida Vivian Ólafsdóttir) que es acusada d’ un assassinat que no ha comès i es veu immersa en una conspiració internacional.