L’ estrena més destacada de la setmana és la comèdia coral ‘Historias para no contar’, el darrer film escrit i dirigit per Cesc Gay. Novament ens presenta un relat d’ històries creuades, en aquest cas cinc, que provoquen que es relacionin diversos personatges. L’ estoll de protagonistes està format per un repartiment de luxe: Chino Darín, Antonio de la Torre, Javier Rey, Anna Castillo, María León, José Coronado, Alexandra Jiménez, Maribel Verdú, Quim Gutiérrez, Brays Efe, Verónica Echegui, Nora Navas i dos intèrprets que repeteixen a les ordres del cineasta: Àlex Brendemülh (present a ‘En la ciudad’ al 2003) i Javier Cámara (en el seu cinquè treball amb Gay, després de ‘Ficció’ al 2006, ‘Una pistola en cada mano’ al 2012, Truman al 2015 i Sentimental al 2020).
Arriben quatre propostes d’animació. Presentada en la darrera edició del Festival de Sitges, la japonesa ‘Inu-Oh’ és l’ adaptació cinematogràfica de la novel·la d’ Hideo Furukawa. Made in Hollywood tenim ‘Mundo extraño’ i ‘Pinocho’. La primera és el darrer treball de l’ estudi Disney. Dirigit per Don Hall i que està protagonitzada per una família d’ exploradors. L’ altra és una nova versió del conte clàssic de l’ autor Carlo Collodi dirigida pel cineasta Guillermo del Toro emprant la tècnica del stop motion i ambientada a la dècada dels 30′. I de Portugal ‘Los demonios de barro’ és el segon film del cineasta Nuno Beato, 19 anys després de la seva òpera prima ‘Híssis’.
Tenim tres thrillers. La suïssa ‘Mad Heidi’ narra com el personatge del títol, una escaladora (interpretada per Alice Lucy) es segrestada per un escamot de les forces governamentals i haurà d’ enfrontar-s’ hi en una dura batalla. Dos són d’ EEUU. Tres anys després de Puñales por la espalda s’ estrena la seva continuació ‘Puñales por la espalda, el misterio de Glass Onion’, novament escrita i dirigida per Rian Johnson. L’ acció se situa en una illa grega en la que un multimilionari celebra una festa durant la qual es produeix un assassinat. L’ inspector Benoit Blanc (de nou Daniel Craig, l’ únic membre del repartiment de l’ original que repeteix en aquesta seqüela) serà l’ encarregat de resoldre el cas. De nou trobem un repartiment de luxe, en aquest cas Edward Norton, Kate Hudson, Janelle Monáe, Kathryn Hahn, Ethan Hawke i Dave Bautista. L’ altre és ‘Detective Knight, sin piedad’, dirigida per Edward Drake i un dels darrers treballs de Bruce Willis abans de la seva retirada per la seva malaltia. L’ actor dóna vida a un policia de Los Angeles al company del qual fereixen durant la nit d’ Halloween.
S’ estrenen cinc documentals, quatre dels quals de producció espanyola. ‘Tequila, sexo, drogas y rock&roll’, dirigit per Álvaro Longoria sobre la banda de rock del títol, ‘La visita y el jardín’ explora la figura de l’ artista Isabel Santaló, ‘Madre ven’ narra com després del confinament una imatge de la Verge Maria Immaculada va recórrer 10.800 kilòmetres arreu de l’ estat espanyol, i ‘Los constructores de la Alhambra’, òpera prima d’ Isabel Fernández, se situa l’ any 1340 durant el procès de construcció de l’ espectacular monument de Granada. I procedent de Suècia ‘Gabi, de los 8 a les 13 años’, escrit i dirigit per Engeli Broberg, se centra el nen del títol, un nen que se sent diferent i quan es trasllada començar a canviar.
Arriben diferents drames de diversa procedència. L’ italià ‘Hasta los huesos, bones and all’ va ser la pel·lícula encarregada de clausurar la darrera edició del Festival de Sitges. Luca Guadagnino dirigeix el trasllat a la gran pantalla de la novel·la homònima de Camille DeAngelis que narra el viatge que fa Marel (a qui dóna vida Taylor Russell) creuant el país buscant el seu pare. Durant el recorregut recull un misteriós jove (interpretat per Timothée Chalamet, que repeteix amb el director quatre anys després de Call me by your name). Dirigida per Lukas Dhont, la belga ‘Close’ narra com una tragèdia separa dos amics de 13 anys: Léo i Rémi. La francesa ‘Abrázame fuerte’ és el nou treball darrera de la càmara de l’ actor Mathieu Amalric i trasllada a la gran pantalla l’ obra homònima de la dramturga Claudine Galea i està protagonitzada per Vicky Krieps que dóna vida a una dona que abandona el seu marit i els seus fills. La brasilera ‘Madalena’ és l’ òpera prima de Madiano Marcheti i narra la investigació d’ un transexual, la Madalena del títol, el cos del qual es trobat enmig d’ un camp vestit de blanc. I el català ‘El que sabem’ és l’ òpera prima de Jordi Núñez, també autor del guió. El film narra la relació que sorgeix entre dos joves, Carla i Víctor; interpretats per Nakarey i Javier Amann respectivament.
Completa les novetats de la setmana la proposta d’ acció ‘La mujer rey’, dirigida per Gina Prince-Bythewood. Una epopeia bèl·lica basada en fets reals que se situa al regne de Dahomey a l’ Àfrica dels segles XVIII i XIX i protagonitzada per una unitat de l’ exèrcit femenina comandada per la general Nanisca, a qui dóna vida Viola Davis.