L’ estrena més destacada de la setmana és ‘Dragones y mazmorras, honor entre ladrones’, nou trasllat a la gran pantalla del joc homònim creat el 1974, el primer joc de rol de la història que ja va tenir una fallida adaptació cinematogràfica l’ any 2000 dirigida per Courtney Solomon. Ara és el tàndem format per John Francis Daley i Jonathan M. Goldstein el responsable darrera de la càmara d’ aquesta nova versió que protagonitzen Chris Pine, Michelle Rodriguez, Justice Smith, Hugh Grant, Sophia Lillis i Regé-Jean Page (popular gràcies a la sèrie ‘Los Bridgerton’ i que continua, després d’ El agente invisible, consolidant-se en la gran pantalla).
La majoria de novetats són de producció europea. D’ Holanda arriba la proposta d’ animació ‘Oink oink’, adaptació cinematogràfica del conte de Tosca Menten presentada en la darrera edició del Festival de Sitges i nominada al premi a millor film d’ animació en la darrera edició dels Premis del Cinema Europeu. Presentat en la darrera edició del Festival de Cannes i guardonat amb el Premi Especial del Jurat de la darrera edició del Festival de Sevilla el musical portugués ‘Fuego fatuo’ narra com un rei a punt de morir recorda la seva adolescència quan volia ser bomber. Procedent d’ Alemanya el drama ‘Human flowers of flesh’, escrit i dirigit per Helena Wittmann, està protagonitzat per Ida (Angeliki Papoulia), que viu en el seu vaixell amb la seva tripulació, formada per cinc mariners. De França tenim la comèdia ‘Un cabaret en la campiña’ i la romàntica ‘Una bonita mañana’. La primera, dirigida per Jean-Perre Améris, està protagonitzada per un camperol, David (a qui dóna vida Guy Marchand), que per salvar la seva finca en bancarrota decideix montar-hi un cabaret en contra de l’ opinió de la seva família. L’ altra és el darrer treball escrit i dirigit per Mia Hansen-Love. El guió està protagonitzat per una dona (Léa Seydoux) que té una filla de 8 anys i que viu amb el seu pare, que pateix una malaltia neurològica degenerativa, la qual comença una relació amb un amic seu (Melvil Poupaud) que ja té parella. I de Gran Bretanya s’ estrena la també romàntica ‘El imperio de la luz’, darrer film del cineasta Sam Mendes, també autor del guió, que va ser nominat a l’oscar a millor fotografia en la darrera edició. Una història d’ amor que s’ ambienta l’ any 1980 en un antic cinema de la costa sud d’ Anglaterra.
De factura espanyola tenim diverses propostes. Susi Sánchez, Celso Bugallo i Fernando Esteso protagonitzen la comèdia ‘Loli Tormenta’, pel·lícula pòstuma del cineasta Agustí Villaronga. La protagonista és el personatge del títol, que viu amb els seus néts, Edgar i Robert, en un humil pis de l’ extraradi de Barcelona. El thriller ‘Tin & Tina’ és l’ òpera prima de Rubin Stein, que adapta a llargmetratge el seu propi curtmetratge homònim amb que va debutar al cinema l’ any 2013. Un matrimoni (interpretat per Milena Smith i Jaime Lorente) acaba de perdre un bessons i decideix adoptar els dos germans del títol, de set anys i que viuen en un orfenat. I també dos documentals: ‘My way out’ i ’19, solos frente a la verdad’. El primer, escrit i dirigit per Izaskun Arandia, se centra en Vicky Lee, propietari del club trans del títol. El segon és l’ òpera prima de Javier Khun i és un recull d’ entrevistes a onze grans actors i actrius espanyols.
Arriben dos drames llatinonamericans. El xilè ‘El castigo’, dirigit per Matías Bize, mostra com un matrimoni, Ana i Mateo (Antonio Zegers i Néstor Cantillana respectivament) deixa el seu fill sol en un bosc al costat de la carretera com a càstig per portar-se malament però es perd. I l’ argentí ‘Paula’, dirigit per Florencia Wehbe, se centra en el personatge del títol, a qui dóna vida Lucía Castro, una adolescent de 14 anys que busca la seva pròpia identitat i acceptació social.
Completa les novetats de la setmana la comèdia made in Hollywood ‘Oso vicioso’, tercer film com a directora de l’ actriu Elizabeth Banks. El guió, basat en fets reals, se situa en un bosc de Georgia on un ós es torna boig després de menjar-se un farcell de cocaïna que cau de l’ avioneta d’ un narcotraficant.