Aquest 2023 se celebra el 20è aniversari de l’ estrena d’ ‘El retorno del rey’, tercer capítol de la trilogia ‘El señor de los anillos’, trasllat a la gran pantalla de la cèlebre novel·la homònima de l’ escriptor britànic J.R.R. Tolkien. Recordem la seva taquillera i aplaudida adaptació cinematogràfica…
ORIGEN LITERARI, LA NOVEL·LA
‘El señor de los anillos’ és una novel·la de l’ autor J.R.R. Tolkien (del que per cert es va estrenar el seu biopic ‘Tolkien’ l’any 2019 amb Nicholas Hount interpretant-lo), escrita per etapes entre 1937 i 1949 i publicada entre 1954 i 1955 en tres volums: ‘La comunidad del anillo’, ‘Las dos torres’ i ‘El retorno del rey’ i que és la seqüela de la seva novel·la anterior ‘El Hobbit’, escrita entre 1920 i 1930, i publicada l’ any 1937.
UN RODATGE SENSE PRECEDENTS
El cineasta Peter Jackson portava molts anys amb la idea d’ adaptar la mítica novel·la al cinema i inicialment va plantejar l’ adaptació en dos films. Va ser l’ estudi, un cop ja aprovat el projecte, el que va suggerir el format de trilogia: una pel·lícula per volum. El mateix Jackson, a més de dirigir, també es va encarregar de l’ adaptació cinematogràfica, en un guió que va firmar junt amb Fran Walsh i Philippa Boyens.
El projecte va tenir un pressupost total de 282 milions de dòlars (repartits en 94 milions per pel·lícula) i un rodatge sense precedents. Es va desenvolupar durant 438 dies, entre1999 i 2000, rodant simultàniament els tres capítols a Nova Zelanda en 150 localitzacions i 7 unitats diferents filmant alhora. Les distàncies entre els diferents sets i les condicions ambientals, van provocar un rodatge dur en condicions difícils; els equips tècnics duien sempre equips de supervivència per si els helicòpters de transport no poguessin accedir a temps a les diferents localitzacions. Un cop finalitzat el rodatge, que es va allargar durant 438 dies, es van fer nous retakes i es van rodar noves escenes adicionals per a cada capítol anualment entre els anys 2001 i 2003.
Cada un dels films va necessitar un any sencer de postproducció. De manera que la cronologia va ser: estrena d’un film al mes de desembre, començar immediatament la postproducció del film següent fins a octubre-novembre per estrenar-lo al desembre.
REPARTIMENT ALTERNATIU
La trilogia va tenir un repartiment de grans intèrprets, que no eren estrelles en el moment del rodatge tot i que s’hi van convertir posteriorment. El seu treball és una de les claus de l’ èxit de la trilogia, però el repartiment final no té res a veure amb les primeres opcions que es van considerar pels diferents personatges:
* FRODO – El hobbit protagonista va ser interpretat per Elijah Wood, personatge al que van aspirar molts actors; entre ells, un aleshores molt jove, Jake Gyllenhaall que no va passar el casting.
* SAM – El millor amic de Frodo, Sam, va ser interpretat per Sean Astin (recordat pel clàssic dels 80’ ‘The Goonies’) però l’ actor va aconseguir el paper quan el va refusar Adrien Brody, el qual no va creure en el projecte. Després va afirmar que es va penedir de la seva decisió en assistir a l’ estrena de la primera pel·lícula.
* BILBO BOLSON – Un altre hobbit, en aquest cas Bilbo Bolson, va ser encarnat per Ian Holm, que sempre va ser la primera opció de Peter Jackson. Però l’ actor va trigar sis mesos en confirmar la seva participació en el projecte i durant aquest temps es va fitxar, com a reserva, a Sylvester McKoy, qui finalment participaria en la posterior trilogia ‘El Hobbit’.
* ARAGON – Viggo Mortensen va donar vida al personatge però va ser l’ última opció després de la renúncia d’ altres il·lustres estrelles de Hollywood. La primera elecció va ser Daniel Day-Lewis, que va refusar el personatge; després va ser Russell Crowe el que tampoc va acceptar, després va ser Vin Diesel el que també va refusar-lo i també Nicolas Cage, que no volia estar un any lluny de la seva família.
* GANDALF – El mag Gandalf va ser interpretat per Ian McKellen, l’ únic intèrpret del repartiment que va aspirar a l’ oscar per la trilogia. Però Mckellen va ser la tercera opció i va arribar al personatge després que la primera elecció, Patrick Stewart refusés el paper a l’ igual que la segona opció, Sean Connery, que, com Nicolas Cage en el cas d’ Aragon, no volia passar-se un any de rodatge a Nova Zelanda.
* GALADRIEL – Pel personatge de la fada Galadriel, Peter Jackson tenia claríssim que l’ actriu havia de ser Lucy Lawless, que no va poder participar en el projecte al no poder combinar el rodatge de la trilogia amb la sèrie televisiva ‘Xena, la princesa guerrera’. Finalment l’ escollida va ser Cate Blanchett.
* ELROND – En el cas del sabi elf Elrond es va donar el cas contrari. David Bowie va insistir moltíssim en la seva voluntat d’ interpretar el personatge però Peter Jackson va considerar que el cantant era una estrella massa coneguda pel projecte i va preferir l’ actor Hugo Weaving.
* ARWEN – El paper de l’ altra elfa, Arwen, va ser ofert a Uma Thurman, que el va refusar per trobar-se embarassada i finalment el personatge va ser per Liv Tyler.
* EOWYN – Peter Jackson va pensar en Alison Doody (Elsa Schneider a ‘Indiana Jones y la última cruzada’) com a primera opció per interpretar a Eowyn però l’ actriu va refusar el personatge degut al seu embaràs. Llavors va oferir el personatge a Kate Winslet, que també el va refusar, i finalment el paper va ser per Miranda Otto.
* BOROMIR – El personatge de Boromir va ser interpretat per Sean Bean, que va arribar el paper després de refusar-lo l’ inicialment escollit Liam Neeson.
* GIMLI – Hi va haver una forta disputa per interpretar el personatge del nan Gimbli. Warwick Davis (l’ inoblidable protagonista de ‘Willow’), Timothy Spall i Bill Bailey van ser els descartats en favor de John Rhys-Davies (conegut per acompanyar Indiana Jones a ‘En busca del arca perdida’ i ‘La última cruzada’ en la pell de Sallah), el finalment escollit.
OSCARS I TAQUILLA
Les tres pel·lícules es van estrenar els mesos de desembre dels anys 2001, 2002 i 2003 i immediatament després del seu recorregut per les sales cinematogràfiques, es va llançar la versió domèstica (en format VHS i DVD) en dues edicions: l’ exhibida al cinema i una versió extesa amb una hora més de metratge per capítol.
La seva recaptació a taquilla va anar in crescendo: la primera 871 milions de dòlars, la segona 926 i l’ última 1.119, donant com a resultat per a la trilogia una taquilla total, a nivell global, de 2.917 milions de dòlars.
La trilogia va aspirar a 30 premis oscars, amb un balanç total de 17 guardons.
* ‘La comunidad del anillo’ – 13 nominacions / 4 oscars: fotografia, maquillatge, banda sonora i efectes visuals
* ‘Las dos torres’ – 6 nominacions / 2 oscars: efectes de so i efectes visuals
* ‘El retorno del rey’ – 11 nominacions / 11 premis (ple): pel·lícula, direcció, guió adaptat, muntatge, banda sonora, cançó, direcció artística, vestuari, maquillatge, so i efectes visuals. Aquests 11 premis la converteixen en la pel·lícula més oscaritzada de la història junt amb ‘Ben-Hur’, dirigida per William Wyler al 1959, i ‘Titanic’ dirigida per James Cameron al 1997.
I DESPRÉS…
L’ èxit de crítica i públic de la trilogia ‘El señor de los anillos’ va animar a Peter Jackson a traslladar també a la gran pantalla la novel·la ‘El Hobbit’, que narra els fets anteriors succeïts a la trilogia. L’ adaptació de la novel·la també es va fer en format de tres pel·lícules, també estrenades durant tres anys seguits, formada per ‘Un viaje inesperado’ (2012), ‘La desolación de Smaug’ (2013) i ‘La batalla de los cinco ejércitos’ (2014). El protagonista de la història és el hobbit Bilbo Bolson (a qui donava vida Ian Holm en la trilogia anterior) ara interpretat per Martin Freeman. En aquesta nova trilogia tornen els intèrprets Ian Mckellen, Cate Blanchett i Hugo Weaving repetint respectivament els seus rols de Gandalf, Galadriel i Elrond.
L’any passat Amazon Prime va estrenar la sèrie ‘Los anillos de poder’ (la més cara de la història de l’ estudi), ambientada en una època anterior a la Tierra Media i narra l’ origen d’ alguns dels personatges de la famosa trilogia. L’ estudi també ha anunciat el rodatge de noves pel·lícules entorn a l’univers creat per l’ autor J.R.R. Tolkien, però encara no hi ha cap confirmació oficial més enllà de la segona temporada de la citada sèrie.