Aquest mes torna a la cartellera ‘Titanic’, escrita i dirigida per James Cameron, com a celebració del seu 25è aniversari. El film narra la història d’amor que viuen Jack i Rose durant el viatge inaugural del vaixell del títol, que es va enfonsar a l’ Oceà Atlàntic el 14 d’ abril de 1912 causant 1.500 víctimes.
La pel·lícula va suposar tot un canvi en la filmografia del seu director, James Cameron: fins aleshores tots els seus films havien estat de terror, ciencia-ficció i acció. Després d’aquesta pel·lícula el cineasta no va tornar a dirigir fins l’any 2009 amb ‘Avatar’ i des d’aleshores no ha tornar a dirigir fins ara: amb la seva continuació, que encara està en cartellera.
REPARTIMENT
La parella protagonista està interpretada per Kate Winslet i Leonardo DiCaprio (tots dos tornarien a coincidir l’ any 2008 al drama ‘Revolutionary Road’ de Sam Mendes, aleshores parella de Winslet). Els seus personatges, Rose i Jack Dawson, no van existir: tot i que a la llista de passatgers del Titanic hi havia un J. Dawson, però era realment Joseph Dawson i la seva vida no tenia res a veure amb el personatge. Pel personatge d’ ella, el director i guionista es va inspirar en una passatgera real de la travessia: l’ artista Beatrice Wood, la biografia de la qual estava llegint durant la preproducció de la pel·lícula.
A diferència de la parella protagonista, diversos dels secundaris sí són personatges reals: la passatgera de primera classe Margaret Molly Brown (Kathy Bates), el dissenyador del vaixell Thomas Andrews (Victor Garber), el director de la companyia de creuers Bruce Ismay (Jonathan Hyde) i el capità Edward John Smith (Bernard Hill). Altres intèrprets que trobem al film són Frances Fisher i Billy Zane (mare i promès de Rose) i Bill Paxton (actor habitual en la filmografia del director, present a ‘Terminator’, ‘Aliens, el regreso’ i ‘Mentiras arriesgadas’).
D’ altra banda dos dels actors inicialment escollits no van arribar a aparèixer finalment a la pel·lícula: Matthew McConaughy havia de donar vida a Jack Dawson, fins i tot va arribar a fer les primeres lectures de guió amb Winslet però finalment va caure del repartiment, mentre que Robert De Niro havia d’ interpretar al capità però una infecció gastrointestinal va provocar que hagués de refusar el paper.
ASPECTES REALS
Les imatges submarines són del vaixell autèntic: es van dissenyar càmeres i carcasses especials per poder aguantar la pressió del fons marí. Tot i que cada immersió durava 15 hores només podien filmar 12 minuts de metratge en cadascuna.
No s’ ha confirmat mai si el vaixell va arribar a la seva màxima potència: alguns passatgers van afirmar que el director de la companyia, Bruce Ismay, així ho va exigir mentre que part de la tripulació ho va negar.
El que sí està confirmat és que el quartet instrumental va tocar fins a enfonsar-se. El violinista Wallace Henry Hartley va començar a tocar i va ser seguit per la resta de membres del grup musical. Alguns dels temes que van interpretar són ‘Alexander’s Ragtime Band’ i ‘In the shadows’.
No és cert , en canvi, que l’ oficial William Murdoch va acceptar soborns per incloure els passatgers més rics en els bots salvavides: els directius de l’ estudi es van traslladar a Dalbeattie, localitat natal del personatge, per oferir una disculpa pública i fer una donació de 8.500 dòlars al seu fons commemoratiu.
La pel·lícula transcorre en dues línies temporals: l’ actualitat i el passat. Tot el metratge que transcorre l’ any 1912 dura excatament 2 hores i 40 minuts, el temps que va durar l’ enfonsament, mentre que la seqüència de l’ iceberg dura 37 segons, el mateix temps que va durar la col·lissió real.
CURIOSITATS
James Cameron va dirigir personalment els 150 extres de la pel·lícula explicant-los a cadascú el nom i vida del seu personatge.
En l’ escena del retrat, són les mans del mateix Cameron les que simulen fer el dibuix, imatges que posteriorment van ser capgirades ja que Cameron és esquerrà i DiCaprio dretà.
La seqüència en que l’ aigua inunda la sala de l’ escala es va rodar en una única presa, ja que tots els decorats i atrezzo van ser destruïts.
La famosa frase ‘Soy el rey del mundo’ (que Cameron va replicar en la cerimònia dels oscars) va ser improvitzada per DiCaprio: no estava al guió.
Kate Winslet va ser la única que es va negar a dur tratge impermeable en el rodatge de les escenes aquàtiques i com a conseqüència va patir una pneumònia que va estar punt de provocar que abandonés la pel·lícula.
El tema musical principal va ser ofert a la cantant Céline Dion, la qual inicialment el va refusar. El seu marit la va convèncer perquè la gravés i només ho va fer un sol cop, que ja va quedar com la versió definitiva.
‘Titanic’ va ser la primera pel·lícula que va tenir la seva versió domèstica en dvd quan el film encara estava en cartellera als cinemes.
OSCARS I TAQUILLA
La pel·lícula va tenir un pressupost de 200 milions de dòlars i en va generar 2.187 milions, convertint-se en el film amb més recaptació de la història fins l’ any 2008 en que va ser superat per ‘Avatar’ del mateix Cameron (2.847 milions) i també per ‘Vengadores, Endgame’ al 2019 (2.797 milions). Actualment continua sent la tercera pel·lícula més taquillera de la història.
‘Titanic’ va ser nominada a 14 oscars dels que en va guanyar 11, convertint-se en la pel·lícula més premiada de la història, junt amb ‘Ben-Hur’ de William Wyler (1959) i ‘El señor de los anillos, el retorno del rey’ de Peter Jackson (2003). El film va guanyar l’ estatueta en les categories de millor pel·lícula, direcció, muntatge, fotografia, direcció artística, vestuari, banda sonora, cançó, so, efectes de so i efectes visuals. Les tres categories en que es va quedar sense premi foren actriu protagonista (Kate Winslet), actriu secundària (Gloria Stuart, l’ actriu que ha estat nominada en aquesta categoria amb més edat, 87 anys) i maquillatge.
Aquest mes teniu l’ oportunitat de tornar-la a gaudir a la gran pantalla…