• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to footer
  • Crítiques
  • Actualitat
  • Estrenes
  • Monogràfics
  • Palmarès

Butaca Reservada logo

menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Crítiques
  • Actualitat
  • Estrenes
  • Monogràfics
  • Palmarès
    • Facebook
    • Instagram
    • Twitter
  • ×

    12/06/2022

    Balanç de l’Univers Cinematogràfic Marvel

    Amb les dues estrenes pendents d’aquest 2022, ‘Thor, love and thunder’ (juliol) i ‘Wakanda Forever’ (novembre) l’Univers Cinematogràfic Marvel (MCU) arriba a la seva trentena de pel·lícules. Fem el nostre propi i particular balanç del MCU i ordenem les seves 28 propostes en funció de les nostres preferències…

    mcu

    1. CAPITÁN AMÉRICA, EL SOLDADO DE INVIERNO (2014)

    La millor pel·lícula del MCU; un thriller brillant amb tensió i ritme trepidants. La química entre el protagonista i Viuda Negra és excel·lent, per fi el personatge de Natasha Romanoff (després de la seva presentació a ‘Iron man 2’ i de la seva presència ‘Los Vengadores’) pot desenvolupar-se en tot el seu esplendor així com també Nick Furia, aquesta és la pel·lícula en la que té més presència. El film, a més, serveix de presentació de Falcon. Llàstima que Robert Redford no estigui a l’alçada d’un personatge que, en altres mans, hagués donat molt més joc.

    2. DOCTOR STRANGE EN EL MULTIVERSO DE LA LOCURA (2022)

    La proposta més fosca del MCU i que marca un punt d’inflexió dins de l’univers: per primer cop els spin off en format de sèries televisives resulten rellevants en la trama de l’univers cinematogràfic; a més, gràcies al multivers, recuperem la presència d’altres personatges que han tornat al MCU en una entranyable dosi de nostàlgia i ens avança la seva immediata incorporació. A part de la presentació del personatge d’América Chávez, aquest film (que compta amb un dels millors dolents del MCU) dóna a Wanda/Bruja Escarlata el protagonisme que es mereix, després de desaprofitar-la en la saga de ‘Los Vengadores’.

    3. BLACK PANTHER (2018)

    Després de la seva presentació a ‘Capitán América, Civil War’, Black Panther tenia la seva pròpia pel·lícula i es convertia en el millor debut en solitari d’un superheroi del MCU. Una pel·lícula rodona que aconseguia un brillant equilibri entre la tradició i la tecnologia d’última generació. ‘Black Panther’ va ser la primera, i fins ara única, proposta de l’estudi nominada a l’oscar a millor pel·lícula, a més de rebre sis nominacions més de les que va aconseguir els premis corresponents a direcció artística, vestuari i banda sonora.

    4. CAPITÁN AMÉRICA, CIVIL WAR (2016)

    Darrer film de la saga del Capitán América que confirma que la seva és la millor saga individual de tots els superherois Marvel. Planteja un interessant debat respecte a la funció i control dels superherois que provoca una divisió en dues faccions liderades pel mateix Capi i Iron man en duel francament brillant que, a més, servia de presentació per a dues noves incorporacions al MCU: Black Panther i el nou, i juvenil, Spider-man.

    5. LOS VENGADORES (2012)

    Després dels debuts en solitari d’ Iron man, Hulk, Capitán América i Thor, així com les presentacions de Viuda Negra (Iron man 2) i Ojo de Halcón (Thor), ‘Los Vengadores’ va suposar la primera gran reunió del MCU, orquestrada per Nick Furia i que va suposar que es coneguessin i haguessin d’unir-se per derrotar un dels enemics més populars de l’univers: Loki. Una proposta coral certament entretinguda i brillant. Un autèntic blockbuster que va marcar un abans i un després del MCU.

    6. VIUDA NEGRA (2021)

    Viuda Negra portava molts anys reclamant una pel·lícula en solitari i per fi, tot i que tard (ja que coneixíem el seu desenllaç), la va tenir en un dels millors films en solitari de tot el MCU. Ens trobem davant d’un flashback que explora l’origen del personatge en un trepidant film d’espies que recorda l’eterna franquícia de l’agent secret cinematogràfic per excel·lència: James Bond. A més presenta la seva germana Yelena, que apunta a relleu interessant en futures produccions de l’univers.

    7. CAPITÁN AMÉRICA, EL PRIMER VENGADOR (2011)

    El debut en solitari del Capitán América és una proposta força diferent dins del MCU ja que és l’única que no s’ambienta en l’actualitat sino en plena Segona Guerra Mundial: mostrant-nos no només el seu orígen sino també els de SHIELD i HYDRA: amb la presència de Howard Stark, el pare del futur Iron man. La pel·lícula també servia de presentació per un interessant personatge, l’agent Carter que posteriorment tindria el seu propi spin off televisiu ‘Agente Carter’ i presència a la també televisiva i d’animació ‘What if…?’ així com un breu retorn a la gran pantalla.

    8. DOCTOR STRANGE (2016)

    Ja en aquest debut cinematogràfic, el Doctor Strange es mostrava com el personatge més alternatiu del MCU. Una pel·lícula d’origen visualment espectacular i molt mística, diferenciant-se, i molt, de la resta de l’univers. Em el transcurs de les diferents entregues de l’univers i, especialment després del díptic de Los Vengadores ‘Infinity War’ i ‘Endgame’, s’ha consolidat com el personatge clau i principal del MCU prenent el relleu del personatge que fins ara el sostenia: Iron man.

    9. ANT-MAN (2015)

    Debut d’un dels superherois menys coneguts del MCU, però que ja en el pròleg l’unia a l’origen de l’univers gràcies a la seva vinculació amb SHIELD i la presència d’ Howard Stark i Peggy Carter. Es tracta d’una proposta diferent de l’univers ja que no té les pretensions de les sagues individuals dels Vengadors originals i ens trobem davant d’una senzilla pel·lícula d’entreteniment i que està adreçada 100% al públic familiar; la primera, fins aleshores, destinada a aquest target d’espectadors.

    10. VENGADORES, ENDGAME (2019)

    Després del dessolador final d’ ‘Infinity War’, aquest film resulta èpic i fa un repàs per tot el MCU rodat fins aleshores. Conté l’escena més espectacular de tot l’univers amb una batalla en que prenen part absolutament tots els seus personatges, convertint-se en la reunió més impactant de la història. Aquesta pel·lícula representa un punt i a part dins del MCU, suposa un final per tot el que coneixíem fins aleshores amb el comiat dels seus, fins llavors imprescindibles, personatges principals: Iron Man, Viuda Negra i Capitán América.

    mcu

    11. LOS VENGADORES, INFINITY WAR (2018)

    Primer volum del díptic que suposava la més gran reunió de superherois mai rodada i que marcava un punt d’inflexió: un abans i un després dins del MCU. El film té un final dessolador i que serveix d’indicador del final d’alguns dels seus pilars bàsics, així com del seu relleu en altres herois que es consolidarien. A més l’epíleg servia de presentació per a la Capitana Marvel: el personatge més poderós de tot el MCU.

    12. SHANG-CHI Y LA LEYENDA DE LOS DIEZ ANILLOS (2021)

    Carta de presentació del primer superheroi asiàtic del MCU. Una proposta certament entretinguda que, a l’igual que l’excel·lent ‘Back Panther’, combina força bé la tradició amb l’actualitat. Malauradament, el seu protagonista (Simu Liu) no està a l’alçada i el seu carisma és nul; sent el més pobre de tot el repartiment.

    13. SPIDER-MAN, NO WAY HOME (2021)

    La tercera entrega en solitari de Spider-man recalca que Tom Holland és incapaç d’aguantar sol el pes d’un film adult i necessita suport: en l’anterior Nick Furia i ara Doctor Strange, consolidant-se com el nou pilar del MCU. A més el multivers provoca una sana dosi de nostàlgia amb l’aparició dels diferents personatges de les altres sagues del superheroi: la trilogia de Tobey Maguire i el díptic d’Andrew Garfield i queda palès que l’actual és el pitjor dels tres amb diferència.

    14. LOS VENGADORES, LA ERA DE ULTRÓN (2015)

    ‘Los Vengadores’ va suposar la primera gran reunió del MCU i va resultar una autèntica novetat realment aconseguida. En aquesta nova reunió, el factor sorpresa ja ha desaparegut i el pur entreteniment de l’anterior es veu deteriorat per un intent de profunditat absolutament innecessari. L’alicient del film és la  presentació de dos nous personatges amb gran pes futur dins l’univers: Visión i Bruja Escarlata

    15. THOR, EL MUNDO OSCURO (2013)

    Després del seu pobre debut, la saga de Thor va millorar molt en aquesta segona entrega (la millor fins ara protagonitzada pel déu d’Asgard) precisament perquè no transcorre a la Terra sino al planeta originari del fill d’Odín, fet que s’adiu més amb les característiques del personatge, lluny del ridícul de la pel·lícula anterior.

    16. IRON MAN 2 (2010)

    El segon film d’Iron man ens mostra ja un heroi ben consolidat després de la seva pel·lícula d’origen. Malgrat que el seu adversari sigui un molt pobre Mickey Rourke, la proposta és la millor de les protagonitzades en solitari per l’alter ego de Tony Stark. A més seveix de presentació pel seu company Màquina de guerra i sobretot per un altre dels personatges claus del MCU: Viuda Negra.

    17. IRON MAN (2008)

    Ens trobem davant d’una típica proposta d’origen que funciona i resulta entretinguda. Iron man va ser el primer superheroi de l’univers i el seu èxit va permetre l’impuls a la creació de tot el MCU. Com a personatge fundacional, aquest superheroi ha estat el pilar de tot, amb permís del Capitán América, fins al cataclisma provocat per Thanos al díptic ‘Vengadores, Infinity War’ i ‘Vengadores, Endgame’.

    18. SPIDER-MAN, LEJOS DE CASA (2019)

    El segon film en solitari del superheroi manté les carències del seu debut: Tom Holland no convenç, la seva personalitat és massa juvenil i per intentar compensar-ho té el suport de Nick Furia com a mentor. També com l’anterior, el més destacat de la pel·lícula és l’antagonista, si abans va ser el sòlid Buitre ara és l’interessant Misterio confirmant que el millor d’aquest reboot de Spider-man són els seus enemics.

    19. ANT-MAN Y LA AVISPA (2018)

    El debut d’Ant-man era diferent a la resta dels superherois del MCU, principalment perquè el seu protagonista és un heroi menor i per a tots els públics, però tot i mantenir el to familiar la sorpresa ja ha desaparegut i no hi ha masses innovacions: la principal és el pes de l’avispa, tant l’actual com la recuperació de l’antiga; que ens brinda la presència de Michelle Pfeiffer, que sempre s’agraeix.

    mcu

    20. GUARDIANES DE LA GALAXIA (2014)

    ‘Guardianes de la Galaxia’ va ser una proposta realment arriscada per Marvel ja que el grup del títol era francament desconegut. Tot i així el film va funcionar molt bé a nivell de taquilla, una altra cosa és la seva qualitat. De nou una típica pel·lícula d’origen, en aquest cas de la formació del grup, que podria perfectament ser independent de la resta del MCU si no fós per la seva participació en la gran reunió del díptic final de ‘Los Vengadores’. La proposta pateix d’una alarmant indefinició, no sap si vol ser una aventura o una comèdia, fet que deteriora el resultat final i a més el carisma del grup és francament discutible.

    21. SPIDER-MAN, HOMECOMING (2017)

    Després de la seva presentació a ‘Capitán América, Civil War’, Spider-man va tenir el seu primer film en solitari. La seva intenció és captar el públic purament adolescent, el target específic que potser li faltava al MCU, però aquest to juvenil degrada, i molt, el personatge. A aquest perjudici s’ha d’afegir l’escàs carisma de Tom Holland, incapaç de dur el pes del film i per aquest motiu es compensa amb el suport d’Iron man com a mentor. Per sort el seu enemic està a l’alçada de les circumstàncies i salva el film.

    22. CAPITANA MARVEL (2019)

    Després de la seva breu presentació a ‘Vengadores, Inifinity War’, la Capitana Marvel és la primera superheroïna del MCU amb pel·lícula pròpia (l’oblit i retard de la de Viuda Negra és imperdonable). Malgrat tractar-se del personatge més poderós de l’univers, la seva pel·lícula és francament decepcionant. De fet és un origen doble, ja que també assistim als orígens de Nick Furia i aquest li resta tot el protagonisme convertint-se en el més interessant d’una proposta força pobre.

    23. ETERNALS (2021)

    La presentació d’aquest nou grup és un altre intent per trobar el relleu dels fins ara imprescindibles (Iron man, Capitán América i Viuda Negra) però ens trobem davant d’un fracàs. Res funciona en aquest grup de superherois malgrat les seves enormes possibilitats: sent un conjunt tan heterogeni de races, creences, edats i caràcters el film tenia enormes perspectives però es van difuminant a mesura que avança el metratge i l’interés que desperta resulta absolutment nul.

    24. THOR: RAGNAROK (2017)

    La tercera entrega de la franquícia del fill d’Odín confirma que aquesta és la pitjor saga en solitari d’un superheroi de Marvel amb diferència. Aquest film deriva cap a l’humor absurd estil a la també fallida saga dels Guardianes de la Galaxia. L’únic que se salva del film són els seus personatges femenins: Tessa Thompson com una potent Valkiria i Cate Blanchett en la pell d’Hela, un dels millors personatges dolents del MCU.

    25. THOR (2011)

    El debut de Thor a la gran pantalla és el pitjor, junt al de Hulk, d’un superheroi de l’univers. Mentre l’acció es manté al seu planeta d’origen, Asgard, la pel·lícula manté cert interés però a partir del trasllat del personatge a la Terra esdevé francament ridícula. El film, a més, servia de presentació per a un altre membre de Los Vengadores: Ojo de halcón.

    26. EL INCREÍBLE HULK (2008)

    Un altre debut francament desafortunat. Res funciona a ‘El increíble Hulk’: la proposta no s’aguanta per enlloc. Resulta molt significatiu que el seu protagonista, Edward Norton, fos substituït per un altre intèrpret, Mark Ruffalo, en les futures aparicions del personatge (fet que no ha tornat a succeïr) i que hagi estat l’únic membre de Los Vengadores que no hagi tingut saga en solitari.

    27. IRON MAN 3 (2013)

    Tony Stark / Iron man ha estat durant molts anys el pilar del MCU. Però així com la seva personalitat sempre té pes a Los Vengadores, la seva pròpia franquícia mostrava alarmants símptomes d’esgotament i que el personatge, en solitari, no donava més de si. Aquesta tercera entrega resulta francament ridícula, encertadament va ser l’última.

    28. GUARDIANES DE LA GALAXIA, VOL 2 (2017)

    Un cop assumida la sorpresa que va suposar el debut de Guardianes de Galaxia, el grup de personatges més diferents i alternatius del MCU, aquesta continuació és una avorrida repetició dels mateixos gags i situacions de l’anterior, sense que les noves incorporacions aportin cap alicient (amb l’excepció del renovat Groot); només destaca el, malauradament curt, cameo de Sylvester Stallone, el seu grup sí que donaria peu a un film amb un grup certament interessant enlloc de la tercera, i per sort darrera, nova entrega del conjunt del títol.

     

    Restem a l’espera dels dos nous films d’enguany, ‘Thor, love and thunder’ (juliol) i ‘Wakanda forever’ (novembre), a veure en quina posició del rànquing se situen…

    « El cinema de juny 2022
    El cinema de juliol 2022 »

    Footer

    Col·laboradors

    Axion

    Segueix-nos:

    • 2k Followers

    Contacta amb nosaltres

    info@butacareservada.cat

    Copyright© 2022 · BUtaca Reservada