Ja hem creuat l’equador d’aquest 2023. Moment de fer balanç del que han donat de si aquests primers sis mesos d’enguany. Un any sense grans blockbusters de taquilla, amb l’ excepció de noves entregues de franquícies més que consolidades, i poques propostes que hagin satisfet tant a públic com a crítica.
Els primers mesos de l’any sempre venen marcats per la temporada de premis, amb l’estrena de les protagonistes de la present edició dels oscars. La meitat de les nominades a millor pel·lícula ja es van estrenar l’any passat: la triomfadora Todo a la vez en todas partes, les taquilleres Top Gun, Maverick i ‘Avatar, el sentido del agua’, el biopic Elvis i Sin novedad en el frente a Netflix. Han arribat ‘El triangulo de la tristeza’, vencedora de la penúltima edició del Festival de Cannes, les independents TÁR, Almas en pena de Inisherin i Ellas hablan, i el darrer treball del cineasta Steven Spielberg: la nostàlgica i autobiogràfica The Fabelmans. També amb nominacions, però fora de la categoria reina s’ han estrenat l’ espectacular i vibrant Babylon; La ballena, retorn al cinema de l’ actor Brendan Fraser; i procedent del Festival de Sundance la multipremiada Aftersun.
De moment han estat pocs els blockbusters de la temporada: únicament el trasllat a la gran pantalla del videojoc ‘Super Mario Bros’ ha triomfat a taquilla, convertint-se en la pel·lícula d’ animació amb més recaptació de la història. Fins i tot el cinema de superherois, habitualment un valor segur a taquilla, ha quedat per sota de les expectatives. Ni Marvel amb dues propostes: Ant-man y la Avispa, Quantumanía, inici de la seva Fase 5 i considerada per la crítica com un dels pitjors films del MCU, i Guardianes de la Galaxia, vol 3, tercer volum de la saga i que serveix de comiat pel grup de superherois del títol; ni DC amb l’ esperada Flash, que inclou el nostàlgic retorn, 21 anys després, del Batman interpretat per Michael Keaton a les ordres de Tim Burton, han aconseguit els seus objectius. En canvi, també en cinema de superherois, la trepidant seqüela Spider-man, cruzando el multiverso ha convençut crítica i públic. De moment, aquest 2023 és un any de franquícies. S’ han estrenat noves entregues de les adrenalítiques sagues John Wick 4, que tot i ser presentada com el final el seu rendiment a taquilla ha provocat que s’ hagi confirmat un cinquè capítol, i ‘Fast & Furious X’, primera part del díptic que clou la franquícia, el segon volum de la qual arribarà als cinemes, si la vaga de guionistes ho permet, al 2025. També ha arribat Creed III, òpera prima darrera de la càmara del seu protagonista, Michael B. Jordan, la primera de la franquícia sense la presència de Sylvester Stallone. I dins del gènere de terror Scream VI, primer film de la saga que s’ allunya de Woodsboro i també la primera sense Neve Campbell, i Evil Dead, el despertar, retorn de la cèlebre franquícia però sense el director, Sam Raimi, ni el protagonista, Bruce Campbell, de la trilogia original. També s’ ha estrenat una nova entrega de la saga de ciència-ficció ‘Transformers, el despertar de las bestias’, sense Mark Wahlberg (protagonista de les dues anteriors). Però si parlem de seqüeles, sense cap dubte, la proposta més esperada de l’ any és Indiana Jones y el dial del destino, primera que no dirigeix Steven Spielberg, substituït per James Mangold, i que suposa el comiat de Harrison Ford del mític personatge del títol.
Altres propostes destacades de la cartellera d’aquest any han estat els nous treballs dels cineastes M. Night Shyamalan, la inquietant Llaman a la puerta, i Guy Ritchie, la fluixa Operación Fortune, el gran engaño; el cinquè film de Ben Affleck darrera de la càmara, Air, sobre l’ origen de la popularitat de la marca Nike; la terrorífica, i fallida, El exorcista del Papa, de la que ja s’ ha confirmat una segona part; la nova i entretingudíssima adaptació del joc Dragones y Mazmorras, honor entre ladrones; el debut de l’ actriu Jennifer Lawrence en la comèdia en l’ esbojarrada i absurda Sin malos rollos; i el nou remake en acció real d’ un clàssic d’ animació de Disney, en aquest cas La sirenita. En el cinema europeu podríem assenyalar la nova versió cinematogràfica del clàssic literari Los tres mosqueteros, D’ Artagnan, que es clourà amb una segona part que s’ estrena l’ any vinent; la hilarant Mi crimen, darrer film del cineasta François Ozon; i la molt pobre Marlowe, nova incursió en la gran pantalla del detectiu d’ origen literari Philip Marlowe (interpretat per Liam Neeson) dirigida per Neil Jordan.
A les plataformes les novetats d’enguany també han estat força irregulars. Netflix ha estrenat dos films amb diferent sort: el notable thriller d’ època Los crímenes de la academia, protagonitzada per un jove Edgar Allan Poe (interpretat per Harry Mellig), i la fallida Ruido de fondo, darrer treball del cineasta Noah Baumbach amb un estoll de luxe que malgrat tot no convenç. També Netflix ha acollit diversos films de factura espanyola, malauradament la majoria sense complir les expectatives, com la romàntica Eres tú o l’ esbojarrada Fenómenas. Només la intensa Lobo feroz, remake del film israelí Big Bad Wolves de 2013, aquesta sí molt recomanable. Disney+ ha estrenat l’ aconseguida El estrangulador de Boston, film basat en el cas real de l’ assassí del títol. Jennifer López ha fet doblet en les plataformes amb dues propostes oposades sense convèncer en cap. La comèdia Una boda explosiva, a Amazon Prime, sens cap tipus de gràcia, i la pel·lícula d’ acció La madre, a Netflix,un producte fluix i tòpic rodat únicament pel lluïment de l’ actriu.
El cinema espanyol ha estat sorprenentment pobre; només la sòlida Els encantats, amb una Laia Costa en estat de gràcia, l’ intens thriller Asedio, i l’ epopèia Irati mereixen ser destacades. La resta de produccions han resultat francament decepcionants: les comèdies Bajo terapia, De Caperucita a loba o Como Dios manda, la policíaca Fatum i el thriller psicològic La desconocida.
De les 43 propostes vistes per Butaca Reservada de gener a juny, hem escollit les 10 que més ens han agradat:
1. BABYLON de Damien Chazelle
2. ELLAS HABLAN de Sarah Polley
3. AIR de Ben Affleck
4. ELS ENCANTATS d’ Elena Trapé
5. ASEDIO de Miguel Ángel Vivas
6. SPIDER-MAN, CRUZANDO EL MULTIVERSO de Joaquim Dos Santos, Kemp Powers i Justin Thompson
7. LLAMAN A LA PUERTA de M. Night Shyamalan
8. INDIANA JONES Y EL DIAL DEL DESTINO de James Mangold
9. LOBO FEROZ de Gustavo Hernández
10. THE FABELMANS de Steven Spielberg