• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to footer
  • Crítiques
  • Actualitat
  • Estrenes
  • Monogràfics
  • Palmarès

Butaca Reservada logo

menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Crítiques
  • Actualitat
  • Estrenes
  • Monogràfics
  • Palmarès
    • Facebook
    • Instagram
    • Twitter
  • ×

    29/11/2021

    El cinema de desembre 2021

    El darrer mes de l’any la cartellera nadaleja, és a dir que s’omple de propostes familiars i d’altres blockbusters destinats a triomfar a taquilla. Després del parèntesi de l’any passat com a conseqüència de la Covid-19 torna la tendència. Aquest desembre marcat per l’esperat retorn de dues mítiques sagues: ‘Cazafantasmas’ i ‘Matrix’.

    matrix resurrections

    32 anys després de la segona entrega, i després del fallit remake femení estrenat al 2016 i molts anys de rurmors, finalment s’estrena la tercera entrega de la mítica saga dels anys 80′ ‘Cazafantasmas’, titulada ‘Cazafantasmas, más allá’. Jason Reitman dirigeix el film que està protagonitzat per una mare que es trasllada a un petit poble amb els seus dos fills, que descobreixen el secret del seu avi que els connecta directament amb els mítics caçafantasmes. Carrie Coon, Paul Rudd, Finn Wolfhard i Mckenna Grace són els nous protagonistes acompanyats pels intèrprets de l’original Bill Murray, Dan Aykroyd, Ernie Hudson i Sigourney Weaver (només falta el desaparegut Harold Ramis), tots amb una participació en forma de cameo.

    L’any 1999 ‘Matrix’, dirigida per les germanes Lily i Lana Wachowski, va suposar un abans i un després pel gènere de ciència-ficció. Posteriorment arribarien simultàniament ‘Matrix Reloaded’ i ‘Matrix Revolutions’ (ambdues de 2003). Ara s’estrena la quarta entrega, titulada ‘Matrix Resurrections’ amb Lana Wachowski en solitari darrera de la càmara. Keanu Reeves i Carrie-Anne Moss recuperen els seus rols de la trilogia, Neo i Trinity, però en aquesta ocasió no els acompanya Lawrence Fishburne en el personatge de Morfeo.

    west side story

    També made in Hollywood s’estrenen diverses altres propostes. El mestre Steven Spielberg debuta en el gènere musical amb el remake de la mítica ‘West Side Story’, codirigida per Robert Wise i Jerome Robbins l’any 1961 i guardonada amb 10 oscars. Ara són Rachel Zegler i Ansel Elgort els encarregats de donar vida a María i Tony que viuen una història d’amor en el marc de dues bandes rivals, els Jets i els Sharks, que lluiten per dominar el barri del títol. Stephen Chbosky dirigeix la també musical ‘Querido Evan Hansen’, trasllat a la gran pantalla del musical homònim de Broadway, guanyador dels premis Tony i Emy, sobre el personatge del títol: un adolescent amb transtorn d’ansietat social. Pels més menuts tenim dues propostes d’animació: ‘Clifford, el gran perro rojo’ està protagonitzat per una nena, Emily, a qui regalen un cadell de gos vermell. El que descobrirà després és que quan s’enfada es transforma en un gos enorme de tres metres. L’altra és la seqüela de ‘¡Canta!’ codirigida per Garth Jennings i Christophe Lourdelet l’any 2016. En aquesta continuació, ara dirigida per Jennings en solitari, retrobem els personatges de l’original, que intenten convèncer a l’estrella del rock Clay Calloway perquè protagonitzi el seu nou musical. La darrera proposta de superherois de l’any és ‘Spider-man, no way home’, tercera pel·lícula en solitari de l’heroi, novament dirigida per Jon Watts amb el repartiment dels dos films anteriors i la presència del Doctor Strange (Benedict Cumberbatch). També arriba el darrer treball d’Adam McKay, la comèdia ‘No mires arriba’, en que dos astrònoms descobreixen que un meteorit ve directament cap a la Terra sense solució i hauran de fer una gira mundial per anunciar el desastre a la població. El film està protagonitzat per un estoll d’intèrprets de luxe format per Jennifer Lawrence, Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Jonah Hill, Cate Blanchett, Ariana Grande, Ron Pearlman, Timothée Chalamet i Mark Rylance.

    sis dies corrents

    La cartellera també tindrà presència d’obres de casa nostra. Tres són comèdies. La primera s’estrena amb un any de retard, ‘Mamá o papá’ és el nou treball del cineasta Dani de la Orden que continua consecutivament amb el remake del cinema francès: després d’ Hasta que la boda nos separe de ‘The wedding planner’ (dirigida per Reem Kherici l’any 2017) ara és el torn de ‘Mamá o papá’ del film homònim dirigit per Martin Bourboulon l’any 2015. Els personatges del títol (interpretats per Paco León i Miren Ibarguren) són un matrimoni que decideix divorciar-se i el jutge dicta que siguin els seus tres fills els que escullin amb qui volen viure. La segona és l’esbojarrada ‘La familia perfecta’, segon film de la directora Arantxa Echevarría. La pel·lícula narra el xoc de les dues famílies d’una parella de diferent classe social que decideix casar-se i està interpretada per Belén Rueda, Gonzalo de Castro, Carolian Yuste i José Coronado (a qui acabem de veure a l’adrenalítica Way Down). La tercera és la multipremiada ‘Sis dies corrents’, dirigida per Neus Ballús i que reflexa la vida de tres lampistes durant una setmana. El film va passar pel Festival de Locarno on va guanyar el premi a la millor interpretació masculina (compartit pels seus tres protagonistes) i per la Seminci de Valladolid on va ser distingida amb l’Espiga de Plata i el Premi del Públic. Canviant de gènere, la dramàtica ‘La vida era eso’, escrita i dirigida per David Martín de los Santos, narra la trobada de dues immigrants espanyoles (interpretades per Petra Martínez i Anna Castillo) que es coneixen en un hospital de Bèlgica. I el thriller ‘El lodo’ és el segon treball del director Iñaki Sánchez Arrieta. Raúl Arévalo i Paz Vega protagonitzen aquesta història que transcorre al litoral valencià i se centra en un prestigiós biòleg de la zona que després de viatjar per tot el món té la possibilitat de salvar l’espai en que es va criar.

    També de producció europea tenim entre d’altres, el drama britànic ‘Silent night’, presentat en la darrera edició del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya de Sitges, on va guanyar el premi al millor guió. També dramàtica i de factura italiana arriba el nou film escrit i dirigit per Paolo Sorrentino, ‘Fue la mano de Dios’, escollida per l’Acadèmia del Cinema Italià per aspirar a l’oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa en la propera edició. Finalment, després d’un any retard, s’estrena la nova entrega de la saga Kingsman, dirigida per Matthew Vaughn. Però aquesta tercera entrega, titulada ‘The King’s Man, la primera misión’, és una preqüela de les anteriors i explica l’origen de l’agència del títol. Ralph Fiennes, Gemma Arterton, Djimon Hounsou, Anya Taylor-Joy i Charles Dance (que tornen a coincidir després d’ Última noche en el Soho), Stanley Tucci, Matthew Goode, Daniel Brühl i Rhys Ifans formen l’estoll d’intèrprets del film.

    « Y el Goya es para…
    Balanç cinematogràfic del 2021 »

    Footer

    Col·laboradors

    Axion

    Segueix-nos:

    • 2k Followers

    Contacta amb nosaltres

    info@butacareservada.cat

    Copyright© 2022 · BUtaca Reservada