Aquest 2021 ha començat amb una cartellera certament desoladora. La pandèmia de la Covid-19 ha provocat que la majoria de grans estudis de Hollywood estiguin ajornant les seves estrenes més importants fins al segon semestre de l’any. L’endarreriment de la cerimònia dels oscars al 25 d’abril també ha provocat que encara no arribin les propostes protagonistes de la cursa de premis, tan habituals en aquesta època de l’any.
L’ estrena més destacada d’aquest mes és la proposta familiar ‘Tom y Jerry’, dirigida per Tim Story i que trasllada a la gran pantalla els populars personatges del títol (el gat Tom i el ratolí Jerry) creats pel tàndem William Hanna i Joseph Barbera l’any 1939 i protagonistes de diversos curtmetratges d’animació. Ara el film, rodat combinant animació i acció real, narra l’origen de les seves aventures: com es van conèixer i com va néixer la seva perpètua rivalitat. Chloë Grace Moretz, Michael Peña, Rob Delaney, Kerri McClean i Densil Jones formen l’estoll ‘humà’ de protagonistes de la pel·lícula que s’espera que sigui l’origen d’una nova franquícia.
Poques altres estrenes arriben made in Hollywood. El documental ‘Libreros de New York’, dirigit per D.W. Young, reflexa el món dels llibreters a la ciutat dels gratacels. També la nova proposta de terror de la productora Blumhouse, la nova reina del gènere, ‘Este cuerpo me sienta de muerte’: el nou treball del cineasta David Christopher Landon per a l’estudi després de les taquilleres Feliz día de tu muerte i la seva seqüela Feliz día de tu muerte 2. La protagonista és una jove (interpretada per Kathryn Newton) que descobreix que ha intercanviat el seu cos amb el d’un assassí en sèrie (a qui dóna vida Vince Vaughn) i només té 24 hores per evitar que l’intercanvi es converteixi en permanent. El thriller ‘Nadie’ narra com un vianant corrent (interpretat per Bob Odenkirk) presencia l’assatjament a una dona (Connie Nielsen) en ple carrer per part d’un grup d’homes. En veure que ningú fa res decideix intervenir i això provoca que es converteixi en l’objectiu de la banda d’un perillós narcotraficant. Arriba el primer film inspirat directament en la Covid-19; ‘Inmune’, segon film del cineasta Adam Mason, cinc anys després de debutar amb ‘Hangman’. L’acció se situa l’any 2024, dos anys després que el virus mundial assolés el planeta. La nova mutació del virus, el Covid-23, té una mortalitat del 50% fet que obliga els governs a decretar un confinament mundial. Un repartidor, Nico (KJ Apa), ha desenvolupat una immunitat estranya i única i per retrobar-se amb la seva novia, Sara (Sofia Carson), s’haurà d’enfrontar a la gent desesperada i a la llei marcial.
La cartellera, un mes més, està farcida de cinema europeu. Tenim tres produccions franceses: el drama ‘La chica del brazalete’, el thriller ‘Los traductores’ i la romàntica ‘Entre nosotras’. La primera, escrita i dirigida per Stéphane Demoustier, narra el judici contra una noia de 16 anys, Lise (Melissa Guers), acusada d’haver matat a la seva millor amiga. Els seus pares la defensen durant tot el judici però tard o d’hora la veritat sortirà a la llum. La segona és el nou treball darrera de la càmara del cineasta Régis Roinsard, 9 anys després de la seva òpera prima `Populaire’. El protagonista és un editor (a qui dóna vida Lambert Wilson) que tanca a nou traductors en un búnquer perquè tradueixin el seu nou best seller i evitar així filtracions. Malgrat aquestes extremes mesures de seguretat, les deu primeres pàgines del llibre apareixen publicades a l’exterior. L’altra és l’òpera prima del director Filippo Meneghetti i narra l’amor secret que mantenen des de fa anys dues jubilades (interpretades per Barbara Sukowa i Léa Deucker) que amaguen el seu amor sota l’aparença de dues simples veïnes. De casa nostra arriba la terrorífica ‘Ilargi Guztiak, todas las lunas’, escrita i dirigida per Igor Legarreta. El guió transcorre als boscos de Navarra a finals del segle XIX; una bomba destrueix un orfanat i només en sobreviu una nena que es curada per una misteriosa noia. Després d’un nou atac, la nena torna a quedar-se sola al bosc i descobreix les seves noves i sorprenents habilitats. El documental norueg ‘La pintora y el ladrón’, dirigit per Benjamin Ree i presentat en la darrera edició del Festival de Sundance, narra el robatori de dues obres de la pintora txeca Barbora Kysilkova per part de dos lladres que ràpidament són detinguts. Llavors la pintora fa un retrat d’un dels dos. I de Gran Bretanya s’estrena l’òpera prima del cineasta Adrian Noble: el drama d’època ‘La sra. Lowry e hijo’. Dos il·lustres veterans del cinema britànic, Vanessa Redgrave i Timothy Spall (que torna a casa després de rodar a Espanya la fallida Nieva en Benidorm), donen vida a L.S. Lowry, un dels artistes britànics més importants de mitjans del segle XX, i la seva mare: reflexant la complicada relació que mantenien.