Continua el degoteig d’ estrenes de les protagonistes de la cursa de premis, que culminarà el proper 12 de març amb la celebració de la 95a edició dels premis de l’ Acadèmia de Hollywood: els oscars.
L’ estrena més destacada del mes és ‘Ant-man y la Avispa: Qunatumanía’, tercer film en solitari del superheroi de Marvel que inaugura la Fase 5 del MCU i alhora serveix de carta de presentació i debut en la gran pantalla (ja l’ havíem vist a la sèrie ‘Locki’) del personatge Kang, el conquistador (a qui dóna vida Jonathan Majors). Paul Rudd i Evangeline Lilly tornen a interpretar als personatges del títol, també torna Michael Douglas (Hank Pym) i Michelle Pfeiffer (que es va afegir a la saga en l’ entrega anterior com Janet Van Dyne) i debuta Kathryn Newton com la filla del protagonista ja adolescent.
Amb diverses candidatures als oscar s’ estrenen diferents propostes. El darrer treball del cineasta Steven Spielberg és ‘The Fabelmans’, un relat autobiogràfic en que el director fa una carta d’ amor al cinema. El film està protagonitzat per un estoll de luxe format per Michelle Williams, Seth Rogen, Paul Dano, Gabriel LaBelle i Judd Hirsch. La pel·lícula opta a 6 premis, corresponents a les candidatures de pel·lícula, direcció (Steven Spielberg), actriu protagonista (Michelle Williams), actor secundari (Judd Hirsch), direcció artística i banda sonora. Una altra de les favorites és el drama britànic ‘Almas en pena de Inisherin’, escrita i dirigida per Martin McDonagh. Situada en una illa davant d’ Irlanda narra l’ amistat entre dos amics de tota la vida, Pádraic i Colm, interpretats respectivament per Colin Farrell i Brendan Gleeson (que repeteixen a les ordres del cineasta 15 anys després d’ ‘Escondidos en Brujas’). El film compta amb 9 nominacions: pel·lícula, direcció (Martin McDonagh), actor protagonista (Colin Farrell), actriu secundària (Kerry Condon), actor secundari (Brendan Gleeson i Barry Keoghan), muntatge, guió original i banda sonora. Escrita i dirigida per l’ actriu Sarah Polley, ‘Women talking’ és l’ adaptació cinematogràfica de la novel·la homònima de l’ escriptora Miriam Toews. L’ acció se situa en una colònia religiosa a Bolívia en que un grup de dones intenten refer-se de les agressions sexuals comeses pels homes de la comunitat. Frances McDormand, Rooney Mara, Claire Foy, Ben Whishaw i Jessie Buckley donen vida a l’estoll de protagonistes d’ aquest drama que aspida a 2 estatuetes, corresponents a pel·lícula i guió adaptat. I la sueca ‘El triángulo de la tristeza’, guanyadora de la darrera edició del Festival de Cannes. Escrita i dirigida per Ruben Östlund la pel·lícula transcorre a bord d’ un creuer de luxe en que el capità es nega a sortir del seu camarot, nominada a 3 oscars en les categories de pel·lícula, direcció (Ruben Östlund) i guió original.
Fora de la cursa de premis s’ estrenen diferents propostes de diversos gèneres i nacionalitats. Guillaume Canet dirigeix ‘Astérix y Obélix y el reino medio’, cinquena entrega en acció real dels populars personatges creats per René Goscinny i Albert Uderzo, després d’ ‘Astérix y Obélix contra el César’ (1999), ‘Astérix y Obélix, misión Cleopatra’ (2002), ‘Astérix en los Juegos Olímpicos’ (2008) i ‘Astérix y Obélix al servicio de su majestad’ (2012). També de França i escrita i dirigida per Rebecca Zlotowski, el drama ‘Los hijos de los otros’, presentat en la darrera edició del Festival de Venècia, està protagonitzat per Virginie Efira que dóna vida a una dona, Rachel, que comença una relació amb Ali i tracta la seva filla de quatre anys com si fós seva. La proposta d’ aventures basca ‘Irati’, presentada en la darrera edició del Festival de Sitges, és el segon film escrit i dirigit per Paul Urkijo Alijo, cinc anys després de debutar amb la també èpica Errementari, el herrero y el diablo, també presentada al mateix festival. Nominada a 5 premis en la present edició dels Goya, el guió s’ ambienta al segle VIII al Pirineu: el líder d’ una vall demana ajuda a una antiga deesa per contenir l’ exèrcit de Carlemany. Made in Hollywood tenim la intrigant ‘Llaman a la puerta’ i la proposta d’acció ‘El piloto’. La primera és el nou treball de M. Night Shyamalan i trasllada a la gran pantalla la novel·la homònima de l’ autor Paul Tremblay. L’ acció està protagonitzada per una família que mentre està de vacances es segrestada per quatre individus que els obliguen a prendre una decisió que ha d’ evitar l’ apocalipsi. L’ altra, dirigida per Jean-François Richet, mostra com durant la nit de cap d’ any el personatge del títol (interpretat per Gerard Butler) ha de fer un aterratge d’ emergència quan un llamp impacta en el seu avió. I el biopic ‘Till, el crimen que lo cambió todo’, dirigit per Chinonye Chukwu, és l’ adaptació cinematogràfica de la novel·la autobiogràfica de Simeon Wright que narra com Emett Lious Till (a qui dóna vida Danielle Deadwyler) va buscar incansablement justícia pel seu fill assassinat.