El primer mes de l’ any ve marcat per la temporada de guardons i reconeixements. Les associacions de crítics ja estan otorgant els seus guardons i aquest mes de gener també s’ entreguen els Globus d’Or i es coneixeran les nominacions de la 95a edició dels Oscars. De manera que durant aquest mes i el proper arribaran les diverses propostes protagonistes de la cursa de premis.
L’ estrena més destacada del mes és ‘Babylon’, el nou treball escrit i idirigit pel cineasta Damien Chazelle. L’ acció se situa als anys 20′ en el món dels estudis cinematogràfics de Hollywood i narra com es relacionen diferents personatges mentre uns arriben a l’ estrellat i d’ altres fracassen estrepitosament. La pel·lícula està protagonitzada per un estoll d’ intèrprets de luxe formar per Margot Robbie, Brad Pitt, Katherine Waterson, Tobey Maguire, Olivia Wilde, Samara Weaving, Eric Roberts i Max Minghella.
Amb nombroses opcions de rebre nominacions en l’ anunci de les candidatures de la 95a edició dels oscar, arriben diverses propostes. Dirigit per Darren Aronofsky i presentat en la darrera edició del Festival de Venècia, el drama ‘La ballena’ és l’ adaptació cinematogràfica de l’ obra homònima del dramaturg Samuel D. Hunter que està protagonitzada per un professor d’anglès amb obesitat severa (a qui dóna vida Brendan Fraser, nominat al Globus d’ Or al millor actor per aquest film), que intenta recuperar la, ara deteriorada, relació amb la seva filla (Sadie Sink, popular gràcies a la sèrie ‘Stranger Things’). La també dramàtica ‘TÁR’ suposa el retorn a la direcció del cineasta Todd Field, 16 anys després de ‘Juegos secretos’. El guió (nominat al Globus d’ Or), obra del mateix director, se centra en la famosa directora d’ orquestra Lydia Tár (interpretada per Cate Blanchett, premi a la millor actriu en la darrera edició del Festival de Venècia i nominada al Globus d’ Or per aquest treball) , que està a escassos dies d’ enregistrar la sinfomia que serà la seva consagració definitiva. De producció britànica el drama ‘Living’, remake europeu del clàssic japonès ‘Vivir’ dirigit per Akira Kurosawa l’ any 192, ha suposat el debut en el cinema europeu del director sud-africà Olivier Hermanus. L’ acció se situa a la dècada dels 50′ a Londres i està protagonitzada per Williams (a qui dóna vida Bill Nighy, nominat al Globus d’ Or al millor actor per aquest film), un funcionari veterà al que diagnostiquen una malaltia terminal. En conèixer la notícia decideix anar-se’n a la costa per aprofitar els seus últims dies. En la categoria de millor pel·lícula de parla no anglesa s’ estrenen dues pel·lícules que han estat presentades per les acadèmies dels seus respectius països per aspirar a nominació. La danesa ‘Holy Spider’, dirigida per Ali Abbasi, s’ ambienta a Iran l’ any 2001 i narra com una periodista d’ investigació (Zar Amir-Ebrahimi, premi a la millor actriu en la darrera edició del Festival de Cannes) s’ infiltra en un perillós barri de la ciutat santa de Mashhad. El thriller sud-coreà ‘Decision to leave’ és el nou film del cineasta Park Chan-wook (premi a la millor direcció en la darrera edició del Festival de Cannes). El guió narra com un veterà detectiu investiga la mort d’ un home al cim de la muntanya i totes les pistes apunten a la seva vídua.
Fora de la cursa de premis s’ estrenen diferents pel·lícules de procedència ben diversa. 8 anys de la seva òpera prima, ‘El maestro del agua’, l’ actor Russell Crowe torna a posar-se darrera de la càmara amb el thriller ‘Poker face’, en que fa doblet davant i darrea de la càmara, acompanyat per Liam Hemsworth i Elsa Pataky. El multimilionari Jake Foley (Crowe) organitza una vetllada de poker amb el premi més alt de la història però a canvi de participar els jugadors han de compartir els seus secrets més amagats. També made in Hollywood el thriller ‘Operación Fortune, el gran engaño’ és el darrer treball del cineasta Guy Ritchie. Un agent del MI6 britànic recluta una estrella de Hollywood perquè s’ infiltri en una missió que té com a objectiu aturar la venda d’ armes tecnològiques a mans d’ un multimilionari. El trio protagonista està format per Jason Statham, que repeteix amb el director després de ‘Snatch, cerdos y diamantes’ (2000) i ‘Despierta la furia’ (2021), com l’ agent; Josh Hartnett en la pell de l’ actor; i Hugh Grant, també en el seu tercer treball a les ordres de Ritchie després d’ Operación U.N.CL.E (2015) i The Gentlemen, los señores de la mafia (2020), donant vida al multimilionari. De factura espanyola tenim dos thrillers: ‘Frío que quema’ i ‘Lobo feroz’. El primer és l’ òpera prima de Santi Trullenque i està nominat al Gaudí a la millor pel·lícula. S’ ambienta l’ any 1943 al Pirineu i està protagonitzada per Sara i Antoni (Greta Fernández i Roger Casamajor), una parella que viu a Andorra als que un amic seu els demana que amaguin un jueus que estan fugint dels nazis. L’ altre és el debut al cinema espanyol del cineasta uruguaià Gustavo Hernández. La història narra com un policia i una dona que busca venjança (Javier Gutiérrez i Verónica Echegui respectivament) intenten detenir l’ autor de diversos brutals assassinats comesos sobre nenes. Arriben dues propostes que van ser presentades en la darrera edició del Festival de Sitges: l’ espanyola ‘La piedad’ i la britànica ‘Emily’. La primera és el segon film d’ Eduardo Casanova, també autor del guió. Ángela Molina, Macarena Gómez, Ana Polvorosa, Daniel Freire i María León formen l’ estoll d’ intèrprets d’ aquesta pel·lícula que explora el concepte de la maternitat. L’ altra, òpera prima de l’ actriu Frances O’Connor, també autora del guió, és el biopic de la cèlebre escriptora Emily Brontë, a qui dóna vida Emma Mackey (popular per la sèrie ‘Sex education’).