Som en plena temporada estival, època tradicionalment farcida de films dedicats a convertir-se en blockbusters de taquilla, però enguany, de moment, està resultant pobre i escàs d’estrenes. El cinema espanyol ha aprofitat aquesta carència de grans produccions de Hollywood i té força presència a la cartellera.
L’estrena més destacada d’aquest mes és la penúltima proposta de superherois de Marvel per aquest 2022: la quarta entrega de la franquícia en solitari del déu Thor: ‘Thor, love & thunder’. Darrera de la càmara retrobem a Taiki Waititi, que ja va dirigir el capítol anterior Thor: Ragnarok, que en aquest film, a més, fa doblet davant i darrera de la càmara, ja que també dóna vida a Korg. A més de Chris Hemsworth en la pell del protagonista, també torna Tessa Thompson com Valkiria i recupera a Natalie Portman, present en les dues primeres entregues de la saga però absent en l’anterior. La proposta compta també amb la presència de part dels Guardianes de la Galaxia: Star Lord (Chris Pratt), Drax (Dave Bautista), Rocket i Nébula (Karen Gillian). Els nous fitxatges d’aquesta nova entrega són Russell Crowe, Melissa McCarthy, Sam Neill i Christian Bale que interpreta al Carnicero de los Dioses, el dolent d’aquesta nova pel·lícula.
Made in Hollywood tenim diverses propostes. Pels més menuts arriben dues pel·lícules d’animació: ‘Minions, el origen de gru’ i ‘DC Liga de supermascotas’. La primera és la preqüela de ‘Los Minions’ (2015) que alhora era un spin off de ‘Gru, mi villano favorito’ (2010), primer film de l’estudi d’animació Illumination Entertainment, que va tenir dues seqüeles: ‘Gru 2, mi villano favorito’ (2013) i ‘Gru 3, mi villano favorito’ (2017). Darrera de la càmara repeteix Kyle Balda, codirector de l’anterior juntament amb Pierre Coffin, ara acompanyat per Brad Ableson i Jonathan del Val. L’altra, codirigida per Jared Stern i Sam Levine, està protagonitzat pel gos de Superman. Quan el seu amo i la resta de superherois són segrestats, s’uneixen les mascotes per intentar alliberar-los. Després de molts mesos de retard, s’estrena el drama ‘Pig’, l’òpera prima del cineasta Michael Sarnoski que ha estat una de les propostes destacades de la temporada de premis amb distincions de diverses associacions de crítics al film, al seu director i al seu protagonista, Nicolas Cage, que dóna vida a un solitari buscador de trufes que viu aïllat a l’estat d’Oregon al que roben la seva truja i llavors es trasllada a Portland per recuperar-la. Arriba el thriller d’acció ‘El agente invisible’, la producció més cara, fins ara, de l’estudi Netflix. Els germans Anthony i Joe Russo, després de Capitán América, el soldado de invierno (2014), Capitán América: Civil War (2016), Vengadores, Infinity War (2018) i Vengadores, Endgame (2019), tornen a dirigir a Chris Evans, que dóna vida a un agent especial de la CIA que, junt a l’agent Miranda (interpretada per Ana de Armas), persegueix per tot el món a un antic company de l’agència, Court Gentry (Ryan Gosling). La terrorífica ‘Men’, escrita i dirigida per Alex Garland i presentada en la darrera edició del Festival de Cannes, ha suposat el debut a Hollywood del cineasta. El film narra com després d’una tragèdia personal, Harper (Jessie Buckley) es retira a un poblet al camp anglès per recuperar-se. Allà té la sensació que alguna cosa l’assetja i aquesta obsessió es converteix en un autèntic malson.
El cinema europeu també tindrà una forta presència a la cartellera. El thriller ‘Entre la vida i la muerte’ és el segon film del director xilè Giordano Gederlini. Si la seva òpera prima la va rodar a França ara es trasllada a Bèlgica en aquest film, del que també és autor del guió, protagonitzat per Leo Castañeda (interpretat per Antonio de la Torre); un conductor de busos espanyol que viu a Brusel·les i que una nit presencia el suïcidi del seu fill, Hugo, a qui feia més de dos anys que no veia. Llavors comença a investigar les causes que l’han dut a aquest fatal desenllaç. John Michael McDonagh dirigeix el drama britànic ‘Los perdonados’: adaptació cinematogràfica de la novel·la homònima de l’autor Lawrence Osborne. Els protagonistes són una parella a punt del divorci, Jo i David (Jessica Chastain i Ralph Fiennes respectivament), que camí d’una festa atropellen a un venedor ambulant marroquí a la carretera. Tenim tres comèdies de factura espanyola. Laura Mañá dirigeix ‘Un novio para mi mujer’, remake del film homònim argentí dirigit per Juan Tarauto l’any 2008. El guió està protagonitzat per un matrimoni amb problemes, Diego i Lucía (Diego Martín i Belén Cuesta). Ell està decidit a divorciar-se però és incapaç de dir-li a ella així que recorre a un professional, el Cuervo Flores (Hugo Silva, que repeteix amb Cuesta sis anys després de Tenemos que hablar), perquè la sedueixi i provoqui la ruptura. ‘Mamá no enRedes’ és el darrer treball escrit i dirigit per Daniela Fejerman. La protagonista és Clara (a qui dóna vida Malena Alterio, que continua en la comèdia després de la recent Toscana), una dona de 45 anys recent divorciada que s’apunta a una app de cites. Quan els seus fills adolescents ho descobreixen (interpretats per Sofia Oria i Antonio Pagudo), intentaran que totes les seves cites fracassin. També arriba la tercera entrega de la franquícia dirigida i protagonitzada per Santiago Segura ‘Padre no hay más que uno’. Aquesta tercera pel·lícula s’ambienta durant les festes nadalenques i compta amb tot l’estoll de protagonistes de les anteriors al que se suma Carlos Hipólito en la pell del sogre del protagonista, en un personatge que havia d’interpretar Antonio Resines, que va haver d’abandonar el rodatge víctima del Covid. El film aspira a seguir els passos de les anteriors Padre no hay más que uno (2019) i Padre no hay más que uno 2 (2020) que es van convertir en la proposta espanyola més taquillera de l’any de la seva estrena.