Aquest mes s’inicia la temporada d’estiu però, a diferència d’abans de la pandèmia, de moment encara no comença l’allau de films dedicats a convertir-se en blockbusters de taquilla. Sembla que enguany el degoteig d’estrenes potents de les majors, amb alguna excepció, serà força més progressiu.
L’estrena més destacada d’aquest mes és el retorn al cinema del director Baz Luhrmann, 9 anys després d’ ‘El gran Gatsby’; ‘Elvis’, biopic del rei del rock, que va ser presentat en la darrera edició del Festival de Cannes. El film narra la peculiar relació, de més de 20 anys, entre el mític cantant Elvis Presley i el seu manager de tota la vida, el coronel Tom Parker, i enmig de tots dos la figura de Priscila Presley: la persona clau en la trajectòria de l’artista. Austin Butler (vist fa tres anys als darrers treballs de Jim Jarmusch, ‘Los muertes no mueren’, i de Quentin Tarantino, Érase una vez en… Hollywood) dóna vida al protagonista i Olivia DeJonge és Priscila, mentre que Tom Hanks (novament en la pell d’un personatge real) dóna vida al manager.
Arriben diverses propostes made in Hollywood. Nicolas Cage fa doblet en la cartellera d’aquest juny. D’una banda el drama ‘Pig’ és l’òpera prima del cineasta Michael Sarnoski i ha estat una de les propostes destacades de la temporada de premis amb distincions de diverses associacions de crítics al film, al seu director i al seu protagonista, Nicolas Cage, que dóna vida a un solitari buscador de trufes que viu aïllat a l’estat d’Oregon al que roben la seva truja i llavors es trasllada a Portland per recuperar-la. I per l’altra la proposta d’acció ‘El insoportable peso de un talento descomunal’ en que l’actor s’interpreta a si mateix en un film on es reclutat per la CIA per actuar com a infiltrat en la festa d’un excèntric milionari fan seu (interpretat per Pedro Pascal) que l’ha contractat per assistir a la celebració del seu aniversari. Pels més menuts arriba la proposta d’animació ‘Lightyear’, spin off de la saga ‘Toy Story’, centrada en un dels seus dos protagonistes: l’astronauta Buzzy Lightyear. El film narra la història de l’astronauta del títol, la popularitat del qual va derivar en la creació del ninot que va coprotagonitzar la citada franquícia. La proposta de terror ‘Black Phone’ ha suposat el retrobament del director Scott Derrickson i l’actor Ethan Hawke, 10 anys després de coincidir a la també terrorífica ‘Sinister’. ‘Jurassic World: Dominion’ és el capítol final de la nova trilogia de l’univers de ‘Jurassic Park’. Colin Trevorrow, que ja va dirigir Jurassic World, torna a situar-se darrera de la càmara en aquest tercer volum després de cedir la direcció a J.A. Bayona a l’anterior Jurassic World: el reino caído. Continuen com a protagonistes Chris Pratt i Bryce Dallas Howard. En l’entrega anterior vam assistir al retorn a la franquícia de Jeff Goldblum, protagonista de la trilogia original, i en aquest darrer film la reunió es completa ja que tornen la resta del trio de l’original: Sam Neill i Laura Dern.
El cinema espanyol també estarà present a la cartellera. El drama ‘Nosotros no nos mataremos con pistolas’, dirigit per Maria Ripoll, és l’adaptació cinematogràfica del muntatge teatral del dramaturg Víctor Sánchez Rodríguez i va ser presentat en la darrera edició del Festival de Màlaga. La pel·lícula narra el retrobament d’un grup d’amics de tota la vida al seu poble, ja als trenta, després d’anys sense veure’s. L’estoll d’intèrprets està format per Ingrid García Jonsson (canviant de registre respecte a la recent Veneciafrenia), Elena Martín, Joe Manjón, Lorena López i Carlos Troya. Dani de la Torre dirigeix la proposta d’aventures ‘Live is life, la gran aventura’. El guió, obra de l’escriptor Albert Espinosa, se situa l’estiu de 1985 en un poblet de Galícia on cada any es retroba un grup d’amics adolescents. L’actriu Carme Machi fa doblet a la cartellera: estrena el drama ‘La voluntaria’ i la comèdia ‘Llenos de gracia’. En la primera, dirigida per Nely Reguera, dóna vida a una jubilada que farta de la seva rutinària vida es trasllada a Grècia a fer de voluntària en un camp de refugiats. En l’altra, també presentada al Festival de Màlaga: segon treball del cineasta Roberto Bueso i situada a la dècada dels 90′, interpreta a una monja que es destinada a l’orfenat El Parral, que està a punt de tancar. Per guanyar-se els nens crea un equip de futbol.
També de producció europea destaquen la francesa ‘Fantasías de un escritor’ i la britànica ‘El duque’. La primera, presentada en la penúltima edició del Festival de Cannes, és el trasllat a la gran pantalla de la novel·la homònima de l’escriptor Philip Roth. La trama se situa al Londres de 1987 i narra la relació entre un autor nord americà exiliat a Londres i la seva amant que el visita amb freqüència, interpretats per Denis Podalydès i Léa Seydoux respectivament. La segona narra el cas real succeït també a Londres l’any 1961. Un taxista de 61 anys, Kempton Bunton (a qui dóna vida Jim Broadbent), va robar el retrat del Duc de Wellington pintat per Francisco de Goya de la National Gallery de Londres: l´únic robatori que s’ha produït en la història de la galeria. El taxista va enviar notes de rescat afirmant que retornaria el quadre si el govern invertia més pressupost destinat a la tercera edat.