Aquest mes arriben dos dels blockbusters d’aquest 2022; ‘Top Gun, Maverick’ que, prèvia presentació al Festival de Cannes, finalment arriba als cinemes després de tres anys de retard per la pandèmia, i el segon film en solitari del superheroi Doctor Strange, ja consolidat com l’eix vertebrador de la Fase 4 de l’Univers Cinematogràfic de Marvel. El cinema espanyol també tindrà força presència a la cartellera amb la triomfadora de la darrera edició del Festival de Cine Español de Málaga, el drama ‘Cinco lobitos’, com a proposta més rellevant.
L’estrena més destacada del mes és ‘Top Gun, Maverick’, que arriba amb tres anys de retard com a conseqüència de la pandèmia. Es tracta de la seqüela del gran èxit de la dècada dels 80′ ‘Top Gun, ídolos del aire’, dirigida per Tony Scott l’any 1986. Tom Cruise recupera el seu personatge, Maverick, que si aleshores era cadet de l’acadèmia de vol ara, 30 anys després, és instructor de la mateixa escola i entre els seus alumnes es troba el fill del seu difunt millor amic (interpretat per Anthony Edwards a l’original). En aquesta continuació, dirigida per John Krosinski, s’incorporen a la saga diversos intèrprets en un film que ha suposat el retrobament de diversos d’ells: Miles Teller, Jennifer Connelly (que repeteix amb Teller 5 anys després d’ ‘Héroes en el infierno’), Ed Harris (en el seu tercer projecte amb Connelly, després de ‘Pollock’, al 2000, i l’oscaritzada ‘Una mente maravillosa’, al 2001) i John Hamm (que ja va treballar amb Connelly l’any 2008 a ‘Ultimátum a la Tierra’).
Arriben diverses propostes més made in Hollywood. Keith Thomas dirigeix la terrorífica ‘Ojos de fuego’, nova adaptació cinematogràfica de la novel·la homònima del cèlebre Stephen King, que ja va ser traslladada al cinema l’any 1984 per Mark L. Lester. Els protagonistes són un matrimoni que porten anys amagant-se de les autoritats per tal de protegir la seva filla, Charlie (Ryan Kiera Armstrong en la pell del personatge que va interpretar Drew Barrymore en l’original) de les agències governamentals que volen aprofitar-se del seu do: pot dominar el foc. 31 anys després de ‘J.F.K, caso abierto’, Oliver Stone torna al cas de l’assassinat del president d’EEUU amb el documental ‘JFK, caso revisado’ en que se centra en els diferents arxius que s’han desclassificat sobre l’assassinat de John Fitgerald Kennedy, que va commocionar el món l’any 1963. L’especialista en el gènere d’acció Joe Carnahan dirigeix el thriller policíac ‘Copshop, juego de asesinos’. La història narra com un policia d’un petit poblet es veu enmig de l’enfrontament entre un assassí a sou, una jove policia novell i un estafador. L’estoll d’intèrprets està format per Gerard Butler, Frank Grillo, Toby Huss i Vanita Kalra. El biopic ‘El milagro del padre Stu’ és l’òpera prima de la cineasta Rosalind Ross, també autora del guió. El personatge del títol (interpretat per Mark Wahlberg) és Stuart Long, un antic boxejador que es va convertir i es va fer sacerdot inspirant a molts fidels. El drama ‘Pig’ és l’òpera prima del cineasta Michael Sarnoski i ha estat una de les propostes destacades de la temporada de premis amb distincions de diverses associacions de crítics al film, al seu director i al seu protagonista, Nicolas Cage, que dóna vida a un solitari buscador de trufes que viu aïllat a l’estat d’Oregon al que roben la seva truja i llavors es trasllada a Portland per recuperar-la. Aquest maig arriba la primera proposta de superherois de l’Univers Marvel d’enguany: el segon film en solitari del Doctor Strange (novament Benedict Cumberbatch), que es confirma com el personatge clau de la Fase 4 de l’estudi, ‘Doctor Strange en el mutiverso de la locura’ que ha suposat el retorn del cineasta Sam Raimi al gènere del còmic després de signar la primera trilogia de Spider-man (2002-2007). La història se situa després dels fets ocorreguts a Spider-man, no way home en que Spider-man demanava al Doctor Strange que alterés el multivers. A més de Cumberbatch també tornen de l’original Benedic Wrong, Rachel McAdams i Chiwetel Ejiofor i a més compta amb la presència d’ Elizabeth Olsen recuperant el rol de la Bruja Escarlata de ‘Los Vengadores’.
De producció europea destaquen algunes propostes de gèneres ben diferents. La francesa ‘Maigret’, dirigida per Patrice Leconte, trasllada a la gran pantalla el personatge literari del títol: Jules Maigret, un inspector de policia creat per l’autor Georges Simenon. El cas que ha de resoldre l’inspector (a qui dóna vida Gérard Depardieu) se situa l’any 1950 a París quan una noia apareix morta enmig d’una plaça i ningú la reconeix ni se’n sap absolutament res. Procedent d’Itàlia el documental ‘Ennio, the maestro’ se centrar en el cèlebre compositor Ennio Morricone. El cineasta Giuseppe Tornatore, pel que el compositor va crear diverses i excel·lents partitures per molts dels seus films, dirigeix el documental. I d’Anglaterra, ‘El arma del engaño’ és l’adaptació cinematogràfica de la novel·la homònima de l’autor Ben Macintyre dirigida per John Madden. L’acció transcorre durant la Segona Guerra Mundial, els aliats estan preparant, el que esperen que sigui, l’atac definitiu sobre els nazis. Dos oficials de la Inteligència Britànica, Ewen Montagu i Charles Cholmondeley (interpretats per Colin Firth i Matthew Macfadyen respectivament), han de crear una columna de fum: una distracció perquè l’atac resulti una autèntica sorpresa per a l’enemic.
El cinema espanyol també està molt present en la cartellera d’aquest mes. Juan Miguel del Castillo dirigeix el thriller ‘La maniobra de la tortuga’, trasllat a la gran pantalla de la novel·la homònima de l’autor Benito Olmo, en que repeteix amb Natalia de Molina; protagonista de la seva òpera prima ‘Techo y comida’ (2015). L’actriu fa doblet a la cartellera ja que també forma part de l’estoll de protagonistes de la comèdia ‘Espejo, espejo’, escrita i dirigida per Marc Crehuet, al costat de Santi Millán, Malena Alterio, Maria Adánez, Carlos Areces, Lolés León, Carlos Bardem, Toni Acosta i la desapareguda Verónica Forqué. Després de la recent estrenada ‘La cima’, el seu director, Ibon Cormenzana, dirigeix ‘Culpa’ amb Manuela Vellés com a protagonista; els dos, director i actriu, són els coautors del guió, que està protagonitzat per una noia que es violada per un conegut, incapaç d’assimilar el fet, la noia s’aïlla en una cabana en plena muntanya. La comèdia ‘El test’ és el darrer treball de l’especialista en el gènere Dani de la Orden que en aquesta ocasió adapta al cinema el muntatge teatral homònim amb un repartiment format per Alberto San Juan, Miren Ibarguren (que repeteix amb el director consecutivament després de la també còmica Mamá o papá), Blanca Suárez, Carlos Santos i Antonio Resines. També s’estrena aquest mes el drama ‘Cinco lobitos’, la triomfadora de la darrera edició del Festival de Cine Español de Málaga amb els guardons a millor pel·lícula, actriu (ex aequo per a les seves dues protagonistes: Laia Costa i Susi Sánchez), guió i el premi del públic. Es tracta de l’òpera prima de la cineasta Alauda Ruiz de Azúa, també autora del guió.