La Covid-19 continua marcant la cartellera, principalment la que ve de Hollywood; els grans estudis continuen amb por d’estrenar les seves grans produccions. La majoria de novetats que arriben aquest mes són de factura europea i principalment de casa nostra…
L’estrena més destacada del mes és el nou treball escrit i dirigit per Woody Allen, ‘Rifkin’s Festival’, el seu quart projecte amb la productora catalana Mediapro, després de ‘Vicky Cristina Barcelona’ (2008), ‘Conocerás al hombre de tus sueños’ (2010) i ‘A Roma con amor’ (2012). L’acció transcorre a San Sebastián durant la celebració del seu prestigiós festival de cinema. Allà arriba un matrimoni nord-americà que queda encantat amb l’esdeveniment, la ciutat, el país i el món del setè art. Ella tindrà una història amb un director de cinema francès i ell s’enamora d’una dona de la localitat. L’internacional estoll de protagonistes està format per Wallace Shawn (en el seu sisè treball amb el cineasta, després de ‘Manhattan’, ‘Días de radio’, ‘Sombras y niebla’, ‘La maldición del escorpión de Jade’ i ‘Melinda & Melinda’), Gina Gershon, Christoph Waltz, Elena Anaya, Sergi López, Louis Garrel, Steve Guttenberg, Andrea Trepat i Natalia Dicenta.
Tenim diverses propostes de producció europea. De Gran Bretanya s’estrenen el drama ‘En busca de Summerland’ i la proposta d’acció ‘King’s Man, la primera misión’ que tenen en comú una de les seves protagonistes: Gemma Arterton. La primera és l’òpera prima de Jessica Swale, també autora del guió. Gemma Arterton, Gugu Mbatha-Raw i Penelope Wilton protagonitzen aquesta història ambientada durant a la Segona Guerra Mundial en un petit poblet d’Anglaterra on són evaquats diversos nens de les grans ciutats per protegir-los i són acollits temporalment per les famílies del poble. L’altra és la preqüela de la saga Kingsman, formada per ‘Kingsman, servicio secreto’ (2014) i Kingsman, el círculo de oro (2017) ambdues dirigides per Matthew Vaughn, que també dirigeix aquesta tercera que està ambientada molts anys abans de les dues anteriors i explica l’origen de l’agència. L’estoll d’intèrprets està format per Ralph Fiennes, la citada Gemma Arterton, Djimon Hounsou, Aaron Taylor-Johnson, Matthew Goode, Charles Dance, Stanley Tucci, Rhys Ifans i Daniel Brühl. Procedent d’Alemanya tenim el drama ‘Estaba en casa, pero…’, present en les darreres edicions dels festivals de Berlín i del Mar de Plata, escrit i dirigit per Angela Schanelec. El protagonista és un adolescent de 13 anys que quan el seu pare more desapareix durant una setmana i quan torna no el reconeixen ni la seva mare ni els seus professors. I d’Itàlia arriben el drama ‘La diosa fortuna’ i la nova versió de ‘Pinocchio’. La primera, dirigida per Ferzan Ozpetek, està protagonitzada per una parella, Alessandro i Arturo (Stefano Accorsi i Edoardo Leo respectivament), que després de 15 anys de relació ha perdut la màgia. La recuperaran quan una amiga seva els deixa a càrrec dels seus dos fills. L’altra és un remake del clàsic literari de l’autor Carlo Collodi. Matteo Garrone dirigeix aquesta versió, premiada amb 5 David de Donatello del cinema italià, que compta amb el carismàtic Roberto Benigni donant vida a Geppetto.
De casa nostra arriben diverses produccions. Tenim dues òperes primes: ‘Salir del ropero’ i ‘Las niñas’. La primera és l’òpera prima d’Ángeles Reiné. Es tracta d’una comèdia protagonitzada per una advocada espanyola establida a Edimburg que està a punt de casar-se. Quan la conservadora família del seu promès descobreix que la seva àvia està a punt de casar-se amb una amiga seva la boda comença a perillar. Ingrid García Jonsson, David Verdaguer, Verónica Forqué, Rosa Maria Sardà (en la seva obra pòstuma), Candela Peña i Mònica López formen l’estoll de protagonistes. L’altra és el debut de Pilar Palomero, també autora del guió, se situa l’any 1992 i narra com dues nenes, companyes d’escola, entren en l’adolescència. ‘Operación Camarón’ és l’esbojarrat remake del film italià de 2013 ‘Song’e Napule’, que mostra com un policia novell (a qui dóna vida l’especialista en el gènere Julián López) s’infiltra com a teclista al grup Los Lolos, conjunt que actuarà a la boda de la filla d’un traficant local. Natalia de Molina (canviant radicalment de gènere després de la dura Adiós), Antonio Dechent (que continua a la comèdia després d’ Hasta que la boda nos separe), Julián Villagrán i Miren Ibarguren completen l’estoll d’intèrprets. Després de la fluixa El silencio de la ciudad blanca, Daniel Calparsoro dirigeix un nou thriller, ‘Hasta el cielo’. El protagonista és Ángel (Miguel Herrán) que coneix a Estrella (Carolina Yuste) en una discoteca. Després de barallar-se amb el gelós novi d’ella, acaba unint-se a la seva banda criminal, la més perseguida de Madrid. Un cop entra a la banda, ràpidament es converteix en la mà dreta de Rogelio (Luis Tosar, que ja va coincidir amb el director a Cien años de perdón) el personatge que dirigeix tot el mercat negre de la ciutat. També s’estrena el retorn al cinema d’Achero Mañas, 10 anys després de ‘Todo lo que tú quieras’, amb el drama ‘Un mundo normal’. El protagonista és un director de teatre (interpretat per Ernesto Alterio) que rep la notícia de la mort de la seva mare. Llavors roba el cadàver per llençar-lo al mar com era el desig de la difunta, mentre la seva filla (Gala Amyach) intenta fer-lo canviar d’idea.