• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to footer
  • Crítiques
  • Actualitat
  • Estrenes
  • Monogràfics
  • Palmarès

Butaca Reservada logo

menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Crítiques
  • Actualitat
  • Estrenes
  • Monogràfics
  • Palmarès
    • Facebook
    • Instagram
    • Twitter
  • ×

    05/08/2022

    George Clooney, 20 anys darrera de la càmara

    Enguany s’ha estrenat ‘The Tender Bar’, el vuitè treball com a director del també actor, productor i guionista George Clooney. Repassem la seva trajectòria darrera de la càmara, iniciada fa 20 anys amb ‘Confesiones de una mente peligrosa’.

     

    confesiones de una mente peligrosaCONFESIONES DE UNA MENTE PELIGROSA (2002)

    George Clooney va debutar darrera de la càmara amb l’adaptació cinematogràfica de la novel·la homònima autobiogràfica de l’autor Chuck Barris. El mateix Barris és un empresari del món de l’espectacle reclutat per la CIA com a assassí. Per la seva òpera prima Clooney va comptar amb un estoll d’intèrprets de luxe encapçalat per Sam Rockell (en la pell del protagonista), amb Julia Roberts (amb qui el director havia coincidit davant de la càmara a ‘Ocean’s eleven’ i amb qui repetiria posteriorment a ‘Ocean’s twelve’ al 2004, Money Monster al 2016 i ‘Viaje al paraiso’ que arriba enguany), Drew Barrymore, Rutger Hauer, Maggie Gyllenhaal, Michael Cera i ell mateix (en el rol del reclutador). A més al film hi trobem un cameo de Brad Pitt i Matt Damon, els companys de Clooney a la citada ‘Ocean’s eleven’, estrenada l’any anterior.

    buenas noches y buena suerteBUENAS NOCHES, Y BUENA SUERTE (2005)

    Tres anys després va arribar ‘Buenas noches, y buena suerte’, en que Clooney era director, actor i guionista. Rodada en blanc-i-negre i ambientada l’any 1953, narra l’enfrontament entre un presentador de la CBS i el productor del seu programa amb el senador McCarthy; un cas que va posar fi a la seva caça de bruixes. Clooney torna a fer doblet (interpretant al productor) i també tornar a comptar amb un interessant estoll de protagonistes encapçalat per David Strathairm (donant vida al presentador), amb Robert Downey Jr, Jeff Daniels, Frank Langella i Patricia Clarkson. Podríem dir que aquesta pel·lícula el va consolidar més enllà de la seva trajectòria com a actor i va aconseguir sis nominacions als oscars, entre elles la de millor pel·lícula, i dues pel mateix Clooney: direcció i guió original.

    ella es el partidoELLA ES EL PARTIDO (2008)

    En el seu tercer film, el cineasta va canviar de registre i es va passar a la comèdia romàntica amb un film lleuger i sense pretensions situat a l’època de la Gran Depressió i en el món de l’esport; del futbol americà. La història mostra un triangle romàntic entre un jugador veterà, la seva nova estrella i antic heroi de guerra i una periodista que busca els draps bruts del nou fitxatge. El trio està interpretat pel mateix Clooney (el veterà), John Krasinski (l’heroi de guerra) i Renée Zellweger (la periodista). Resulta sorprenent que després del reconeixement unànime aconseguit amb el seu anterior, i per a molts el seu millor treball, rodés el que possiblement sigui el seu film més pobre amb ell darrera de la càmara.

     

    los idus de marzoLOS IDUS DE MARZO (2011)

    Segona adaptació en la filmografia del director, en aquest cas del muntatge teatral ‘Farragut North’ de Beau Willion, i segona presència en els oscars, candidata a millor guió adaptat: pel mateix Clooney junt amb Grant Heslov (el tàndem de ‘Buenas noches, y buena suerte’). La pel·lícula mostra la cara fosca de la política a través del seu protagonista, el cap de premsa de la campanya d’un popular candidat a les primàries del Partit Demòcrata. Una vegada més un estoll de luxe encapçalat per Ryan Gosling (el cap de premsa) i el mateix Clooney (el candidat), amb Evan Rachel Wood, Marisa Tomei, Philip Seymour Hoffman, Jeff Wright, Paul Giamatti i Max Minghella. Sense cap dubte, el seu film més rodó darrera de la càmara.

     

    the monuments menTHE MONUMENTS MEN (2014)

    Primer film bèl·lic del cineasta, basat en fets reals: protagonitzat per un grup d’historiadors anglesos i americans que durant la Segona Guerra Mundial van intentar recuperar les obres artístiques robades pels nazis. El film trasllada a la gran pantalla la novel·la homònima de Robert Edsel. Una vegada més Clooney fa doblet davant i darrera de la càmara repetint al costat de Matt Dammon, amb qui havia rodat la trilogia ‘Ocean’s eleven’ (2001-2007) i que ja va tenir un cameo en la seva òpera prima; Cate Blanchett, amb qui va rodar la també ambientada durant la Segona Guerra Mundial ‘El buen alemán’ (2006), i John Goodman, amb qui va coincidir a les ordres dels germans Coen a ‘O Brother!’ (2001); als que se sumaven Bill Murray i Jean Dujardin.

     

    suburbiconSUBURBICON (2017)

    Una ració de cinema negre ambientat a finals de la dècada dels 50′ rodat a l’estil del cinema dels germans Joel i Ethan Coen (no és casualitat que siguin coguionistes de la història junt al tàndem habitual Clooney/Heslov) a les ordres dels quals l’actor ha protagonitzat quatre films (‘O Brother!’ al 2000, ‘Crueldad intolerable’ al 2003, ‘Quemar después de leer’ al 2008 i ¡Ave, César! al 2016), i per primer cop en la seva filmografia com a director no fa doblet i no apareix davant de la càmara. El repartiment està encapçalat novament per Matt Dammon, amb qui repeteix consecutivament, convertint-se en l’únic intèrpret al que Clooney ha dirigit en dues ocasions (més el cameo de la seva òpera prima), al que acompanyen Julianne Moore i Oscar Isaac.

     

    cielo de medianocheCIELO DE MEDIANOCHE (2020)

    George Clooney debuta en el gènere de la ciència-ficció amb una nova adaptació literària, en aquesta ocasió de la novel·la homònima de l’autora Lily Brooks-Dalton: la primera pel·lícula de la seva filmografia que s’estrena directament en streaming, a Netflix, i amb la que va tornar als oscars, candidata al premi a millors efectes visuals. Després del parèntesi de l’anterior, torna a fer doblet davant i darrera de la càmara però per primera vegada com a protagonista absolut. El seu personatge és pràcticament omnipresent al llarg de tot el metratge donant vida a un solitari científic reclòs en una estació de l’Àrtic que intenta comunicar-se amb els tripulants d’una nau espacial, interpretats per Felicity Jones, Demian Bichir i David Oyelowo.

     

    the tender barTHE TENDER BAR (2022)

    Enguany s’ha estrenat el seu darrer film, de nou en streaming, ara a Amazon Prime, en que per segon cop no fa doblet i no apareix com a actor. Un nou trasllat a la gran pantalla d’una obra literària, autobiogràfica com la seva òpera prima, de J.R. Moehringer en que narra la seva infantesa i adolescència al barri de Long Island fins arribar a convertir-se en escriptor. El personatge està interpretat per Daniel Rainieri (nen) i Tye Sheridan (adolescent) al que acompanyen Ben Affleck (donant vida al seu tiet, la figura paterna que mai ha tingut, en un personatge que ha suposat el millor treball de l’actor en els darrers anys i li va donar una nominació al Globus d’Or) i el veterà i recuperat Christopher Lloyd (en la pell de l’avi del personatge principal). El seu millor film des de ‘Los idus de marzo’.

     

    El proper projecte de George Clooney darrera de la càmara serà una altra adaptació literària ‘The boys in the boat’, de la novel·la homònima de Daniel James Brown, en que torna a l’esport i als anys 30′ (com en el seu tercer film ‘Ella es el partido’): protagonitzat per l’equip de rem de la Universitat de Washington i narra com en plena Gran Depressió va guanyar la medalla d’or als Jocs Olímpics de Berlín de 1936. L’estoll d’intèrprets està format per Joel Edgerton, Courtney Henggeler, Hadley Robinson, Callum Turner i James Wolk.

    « El cinema d’agost 2022

    Footer

    Col·laboradors

    Axion

    Segueix-nos:

    • 2k Followers

    Contacta amb nosaltres

    info@butacareservada.cat

    Copyright© 2022 · BUtaca Reservada